Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Darovaný materiál

Pokud ÚJ získá materiál darem, účtuje o něm na MD 112 a souvstažně dochází ke zvýšení vl. zdrojů krytí na D 413-Ostatní kapitálové fondy.
Materiál je oceněn odborným odhadem užitné hodnoty.
Dar podléhá darovací dani, kterou platí obdarovaný. Tato daň je pro ÚJ nákladem na MD 538-Ostatní daně a poplatky a D 345-Ostatní daně a poplatky.



Oceňování materiálu při inventarizaci

Při inventarizaci ÚJ porovnává nejen účetní a skutečný stav materiálu a účtuje o inventarizačních rozdílech, ale porovnává také účetní hodnotu materiálu s reálnou tržní cenou. Při tomto porovnávání může být zjištěno:
1) účetní hodnota = tržní cena – neúčtuje se o ničem
2) účetní hodnota <> tržní cena – posuzuje se zda jde o trvalé nebo dočasné snížení hodnoty.
- domníváme-li se, že jde o snížení dočasné účtujeme o vytvoření opravné položky.

Účtování opravných položek

Tvorba opravných položek je pro ÚJ nákladem MD 559-Tvorba opravných položek a tvoříme opravnou položku na D191-Opravné položky k materiálu (pasivní účet).
- po uplynutí jednoho ÚO je opravná položka zrušena na MD 191 a D 659-Zúčtování opravných položek.
- pokud snížení hodnot materiálu stále trvá účtujeme o tomto trvalém snížení na účtu MD 582-Škody a D 112.

Škody na zásobách materiálu

Škoda na zásobách představuje jejich fyzické poškození nebo zničení, způsobené buď objektivními (zemětřesení, povodeň) nebo subjektivními (krádež) důvody.
O vzniklé škodě účtujeme pokud je to mimořádná škoda na MD 582 nebo běžná škoda neboli subjektivní na MD 549 a D 112 úbytek materiálu.
Nárok na náhradu škody může být uplatněna vůči zodpovědnému zaměstnanci nebo pojišťovně. Představuje pohledávku na MD 335 (od zaměstnance) nebo 378 (od pojišťovny) a D 688.

Pokud ÚJ k 31.12. ví, že vznikla pojistná událost, ale pojišťovna zatím neoznámila výši náhrady musí účtovat o pohledávce v odhadnuté výši na MD aktivního účtu 388-Dohadné účty aktivní. Pokud dojde k rozdílu mezi odhadnutou částkou náhrady a její skutečnou výši zaúčtujeme vzniklí rozdíl na účtu 688.

Žádné komentáře:

Okomentovat