Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Prodej materiálu

ÚJ prodává materiál, který nepotřebuje např. z důvodu změny výrobního programu.
Při prodeji musíme zaúčtovat:
1) úbytek materiálu v PC na MD 542-Prodaný materiál a D 112
2) tržby z prodeje v prodejní ceně na MD = pohledávka vůči odběrateli nebo peníze na pokladně atd. a D 642-Tržby z prodeje materiálu.

- pokud byl materiál nakoupen s DPH a ÚJ je plátcem DPH musí i při prodeji vyúčtovat podíl DPH z prodejní ceny. Účtujeme o tom na MD 311 nebo 211 a D 343.

Vlastní výroba a doprava materiálu

Pokud si ÚJ sama vyrábí nebo dopravuje materiál účtujeme o jeho pořízení na MD 111 a D 621-Aktivace materiálu a zboží (při vl. výrobě) nebo D 622-Aktivace vnitropodnikových služeb (při vl. dopravě).
- podkladem pro účtování je vnitřní účetní doklad.

Reklamace materiálu

Před převzetím materiálu na sklad dochází k jeho kontrole množství i kvality. Jsou-li v dodávce materiálu shledány závady, vyhotoví ÚJ protokol o vadách a uplatní své nároky formou reklamace.
- vůči dodavateli vzniká pohledávka na MD 315-Ostatní pohledávky a D 111.

• Dodavatel posoudí oprávněnost reklamace a zasílá dobropis, který obsahuje částku uznané reklamace.
- na základě dobropisu účtujeme o snížení závazku vůči dodavateli na MD 321 a snížení pohledávky vyplývající z reklamace D 315.

Byla-li DF vystavena s DPH musíme její podíl vyúčtovat i na základě dobropisu MD 321 a D 343.

• Není-li reklamační nárok uznán v plné výši účtujeme podle vnitřního účetního dokladu na MD 588-Mimořádné náklady a D 315.

• Reklamační nárok může být i vyřešen tak, že dodavatel zašle chybějící materiál nebo vymění vadnou část zásilky za správnou. V tom případě účtujeme o pořízení materiálu na MD 111 a snížení pohledávky na D 315.

Žádné komentáře:

Okomentovat