Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Inventarizace pohledávek

Pohledávky podléhají inventarizaci k poslednímu dni ÚO. Při ni mohou být zjištěny pohledávky jejichž splácení považuje ÚJ za problematické.

Opravné položky k pohledávkám

ÚJ je tvoří u pochybných a sporných pohledávek, u kterých existuje riziko, že nebudou splaceny nebo dlužník vstoupil do konkurzu o vyrovnání.

Opravná položka představuje nepřímé snížení hodnoty pohledávky. Účtujeme o ni na MD nákladového účtu 558(jde-li o zákonnou opravnou položku) nebo 559(jde-li o ostatní opr. položky) a D pas. účtu 391.

Pokud v příštím ÚO není při inventarizaci prokázána jejich oprávněnost, jsou opravné položky zrušeny do výnosu (658, 659).

Zákonné opravné položky ovlivňují základ daně z příjmu a jsou upraveny zákonem o rezervách.
Ostatní opravné položky ovlivňují pouze účetní výsledek hospodaření, jsou upraveny vnitřní směrnicí ÚJ.

Odpis pohledávky

ÚJ odepisuje pohledávky ztrátové a nedobytné, tedy takové u nichž nepočítá s úhradou v plně nebo ani v částečné výši. Odpis představuje přímé snížení pohledávky, přímo na D-účtu pohledávek a MD-546.
Pohledávky je možno odepisovat postupně nebo jednorázově. Zákon o dani z příjmu stanoví, kdy je účet 546 nákladem pouze účetním a kdy ovlivní i základ daně z příjmu (např. když dlužník zemře a pohledávku nelze vymáhat na dědicích, když soud zamítne návrh na konkurz a na vyrovnání).
Pokud by byla uhrazena odepsaná pohledávka vznikl by výnos na účtu 646.

Žádné komentáře:

Okomentovat