Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Nemocenské dávky

Jsou-li zaměstnanci nemocní mají nárok na nemocenské dávky, které jsou hrazeny z prostředků sociálního pojištění.

- výpočet vychází z hrubé mzdy předchozího kalendářního čtvrtletí, který se dělí počtem odpracovaných dnů tohoto čtvrtletí = tím jsme zjistili denní příjem – podle denního příjmu se koukneme do tabulky s peněžním zařazením nemocenských dávek. Zaměstnanec má první 3 dny nárok vždy na ………..z té částky do které se řadí podle denního příjmu a ostatní dny na………..

Účtování mzdy

Hrubá mzda je pro zaměstnavatele nákladem na MD 521 a závazkem vůči zaměstnancům na
D pasivního účtu 331.

Takzvaná velká organizace (zaměstnávají nad 25 zaměstnanců) účtuje také o nároku zaměstnanců na nemocenské dávky. Tento nárok je závazkem vůči zaměstnancům na D 331 a snížení závazku vůči SSZ (správa soc. zabezpečení) na MD 336.

Veškeré srážky ze mzdy účtujeme jako snížení závazku vůči zaměstnancům na MD 331 a zvýšení závazku vůči příjemci peněz na D některého pasivního účtu. U srážky soc. a zdrav. pojištění účet 336, u srážky daně z příjmu účet 342, u ostatních srážek účet 379.

Soc. a zdrav. pojištění je povinen platit za své zaměstnance i zaměstnavatel, vypočítává ho z hrubé mzdy. Pojištění je pro něj nákladem na MD 524 a závazkem vůči správě soc. zabezpečení a zdr. pojištění na D 336.

K účtu 336 musí být vedena analytická evidence, která rozlišuje soc. pojištění (vztah ke správě soc. zabezpečení) a zdrav. pojištění (vztah ke zdrav. pojišťovnám).
336-1 = soc. pojištění
336-2 = zdrav. pojištění

Žádné komentáře:

Okomentovat