Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Peněžní deník

Je nejdůležitější účet. knihou JÚ.
Výdaje na dosažení, zajištění a udržení příjmu tzv. daňové výdaje jsou obvykle sledovány v členění na:
1) Nákup materiálu a zboží = plátci DPH zde uvádějí ceny bez DPH, protože DPH je uvedeno jako nedaňový výdaj. Uvádějí se zde i vedlejší náklady, které vstupují do PC materiálu a zboží.

2) Mzdy = uvádí se zde i uskutečněné odvody záloh na daň z příjmu z mezd zaměstnanců i odvody dalších srážek z mezd, kromě soc. a zdr. pojištění.

3) Platby na soc. a zdr. pojištění = zahrnuje pojistné sražené z mezd zaměstnanců, pojistné, které za zaměstnance platí zaměstnavatel a pojistné podnikatele zaměstnavatele.

4) Provozní režie = např. nájemné, poštovné, energie, opravy, cestovné, bankovní poplatky, vše ostatní co nelze zahrnout do těch předchozích složek.

Výdaje, které nejsou předmětem daně nebo jsou od ni osvobozeny se mohou sledovat v tomto členění:
1) Nákup dl. hmotného majetku (daňovým výdajem jsou pouze odpisy)
2) Platba daně z příjmu za podnikatele
3) Platba DPH, je-li ÚJ plátcem
4) Výdaje na osobní potřebu
5) Splátky úvěrů a půjček
6) Ostatní např. výdaje na reprezentaci.

Příjmy, které jsou předmětem daně z příjmu se obvykle sledují v členění:

1) Příjmy za prodej výrobků, zboží a služeb = uvádějí se zde i přijaté zálohy
2) Ostatní např. přijatá pojistná plnění, vrácené přeplatky pojistného, úroky z BÚ podnikatele (jde o příjem nikoli z podnikání,ale z kapitálového majetku)

Příjmy, které nejsou předmětem daně nebo jsou od ni osvobozeny jsou např.:
- příjem DPH pokud jsme plátci DPH
- přijatý úvěr nebo půjčka
- vl. peněžní vklad
- příjem, který byl již zdaněn (např. přijatá dividenda)

V peněžním deníku se dále účtuje o pohybu peněz v pokladně, na BÚ a průběžných položkách (funkce stejná jako u 261-Peníze na cestě).

Evidence jízd motorovým vozidlem

Možnost uplatnění daňových výdajů na provoz auta je závislá od toho, jestli je auto zařazeno do obchodního majetku nebo zůstává v osobním vlastnictví.

1) Auto je v obchodním maj. musí být pro něj vedena karta dlouhodobého hm. majetku, daňovými výdaji jsou odpisy, výdaje za opravy, pojištění, zaplacená silniční daň, výdaje na pohonné hmoty se uplatňují ve skutečné výši.

2) Auto je v osobním vlastnictví podnikatele nebo jeho manželky. Daňovým výdajem je silniční daň, která musí být zaplacena vždy pokud je vozidlo používané i pro podnikání. Daňovým výdajem je dále:
a) základní náhrada za každý ujetý km k podnikatelským účelům. Tato částka vyjadřuje opotřebení vozidla. Vyhlašuje tuto náhradu ministerstvo práce a soc. věcí.
b) náhrada za spotřebované pohonné hmoty, zohledňuje se nikoli skutečná,ale průměrná spotřeba uvedená v technickém průkazu. Tato průměrná spotřeba se oceňuje skutečnými nebo průměrnými cenami pohonných hmot. Průměrné ceny stanoví ministerstvo financí vždy po skončení zdaňovacího období se zpětnou platností.

Pokud podnikatel používá auto pro podnikání musí vést knihu jízd, v té by mělo být uvedeno:
- datum cesty
- účel cesty
- počátečný a konečný stav tachometru
- trasa
- počet ujetých km

Žádné komentáře:

Okomentovat