Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Provozní náklady

- vynakládají se na běžnou pravidelně se opakující činnost ÚJ, patří k nim:

1) Spotřebované nákupy (sk. 50)
– účtuje se zde spotřeba materiálu a zboží, energie (elektřiny i plynu), vody, páry (503)

2) Služby (sk. 51)
– patří sem N na opravy, údržbu, cestovné, N na reprezentaci (k pohoštění, občerstvení, květiny) a ostatní služby (nájemné, reklama, telef. poplatky, poštovné, přeprava výrobků)

3) Osobní náklady (sk. 52)

4) Daně a poplatky (sk. 53)
– účtuje se zde silniční daň, daň z nemovitostí a ostatní daně s výjimkou daně z příjmu. Při účtování předpisu těchto daní účtujeme na D-pasivního účtu 345-Ostatní daně a poplatky.

5) Jiné provozní N (sk. 54)
– jsou spojeny např. s prodejem dl. majetku a zásob nebo poskytnutými dary, dále také smluvní pokuty (vyplývají ze smluv uzavřených) a ostatní pokuty (předepsané např. finančním úřadem, spravou soc. zabezpečení.
– Na účet 548 se účtuje např. příspěvek zájmovým sdružení nebo náhrada zaměstnancům za použití vlastního nářadí.
- Od 1. 1. 2002 patří do provozních nákladů také účet 549-Manka a škody – účtují se zde manka a škody na zásobách a dl. majetku a trvalé snížení jejich hodnoty.


6) Odpisy, rezervy a opr. položky provoz. N (55)

Finanční náklady (sk. 56,57)

Souvisí s běžnou činností ÚJ ve finanční oblasti, patří sem např. úroky z úvěru, kurzové ztráty, poplatky placené bance.
Od 1. 1. 2002 je do fin. nákladů zařazen účet 569-Manka a škody na fin. majetku bude se na něm účtovat např. manko v pokladně a u cenin.

Mimořádné náklady (sk. 58)

Vznikají výjimečně za mimořádných situací – škody způsobené živelnými pohromami nebo náklady spojené s prodejem podniku.

Žádné komentáře:

Okomentovat