Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Opravné položky k pohledávkám

ÚJ je tvoří u pochybných a sporných pohledávek, u kterých existuje riziko, že nebudou splaceny nebo dlužník vstoupil do konkurzu o vyrovnání.

Opravná položka představuje nepřímé snížení hodnoty pohledávky. Účtujeme o ni na MD nákladového účtu 558(jde-li o zákonnou opravnou položku) nebo 559(jde-li o ostatní opr. položky) a D pas. účtu 391.

Pokud v příštím ÚO není při inventarizaci prokázána jejich oprávněnost, jsou opravné položky zrušeny opačným zápisem do nákladů (559, 558).

Zákonné opravné položky ovlivňují základ daně z příjmu a jsou upraveny zákonem o rezervách.
Ostatní opravné položky ovlivňují pouze účetní výsledek hospodaření, jsou upraveny vnitřní směrnicí ÚJ.

Rezervy

ÚJ je tvoří na budoucí výdaje, účelem tvorby rezerv je rovnoměrné rozložení N do více ÚO.
O rezervách účtujeme na pasivním účtu skupiny 45. musíme znát obsah účetního případu, nevíme ale přesně v jakém období ani v jaké částce bude rezerva čerpána.

Členění rezerv
1) zákonné – jsou upraveny zákonem o rezervách, jejich tvorby a čerpání ovlivňuje nejen účetní hospodářský výsledek, ale i základ daně z příjmu. Zákonnou rezervou je např. rezerva na opravu dl. hm. majetku,v bankovnictví, v pojišťovnictví….

2) Ostatní – jsou upraveny vnitřní směrnicí ÚJ, jejich tvorba o čerpání ovlivní pouze účetní hospodářský výsledek. Patří sem např. rezerva na záruční opravy.

Žádné komentáře:

Okomentovat