Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Pořízení dl. hm. a nehm. majetku

Pořízení dlouhodobého majetku

1) nákupem
2) vlastní výrobou
3) bezúplatným nabytí
4) převedením z osobního vlastnictví do podnikání
5) finančním leasingem

Nákup dlouhodobého majetku

Nakoupení dlouhodobého majetku oceňujeme PC, do které patří cena pořízení, vedlejší náklady spojené s pořízením zejména doprava, montáž, clo, úroky z úvěru na dlouhodobí majetek zaplacené do jeho zařazení do užívání, průzkumné a geologické práce, umělecká díla, která jsou součástí objektu, N na zavedení plynu, vody, elektřiny, N na projektové práce.

Do PC nepatří úroky z úvěru splacené po zařazení majetku do užívání, výdaje na zaškolení pracovníků, poplatky a penále a náhrady škod.
Účtujeme o pořízení na MD účtu 04. a D úbytek peněz nebo vznik závazku vůči dodavateli 321. Při zařazení majetku do užívání účtujeme na D příslušného účtu 04. a MD účtu 01., 02., 03. a 06.

Vlastní výroba dlouhodobého majetku

Dl. majetek vytvořený vl. výrobou oceňujeme vlastními náklady, které byli při jeho výrobě vynaloženy. Účtujeme o něm na MD účtu 04. a D výnosových účtů 623 a 624. Účtování o zařazení do užívání je stejné.

Bezúplatné nabytí majetku

Tento majetek je oceňován reprodukční PC, což je cena, kterou majetek má v době, kdy se o něm účtuje. Obvykle ji stanoví soudní znalec.
a) darování majetku
b) převedení majetku do vlastnictví nájemce po ukončení fin. leasingu
c) dědění majetku

*a) Pokud ÚJ dostane dl. majetek darem účtujeme o jeho pořízení na MD účtu skupiny 04. a zvýšení vlastních zdrojů krytí na D 413. Pokud dostáváme dar musíme platit darovací daň
o které účtujeme na MD 538-Ostatní daně a poplatky a D 345-Ostatní daně a poplatky.

*b) o převedení majetku do vlastnictví nájemce po ukončení fin. leasingu účtujeme na MD 02. a D 08.

Žádné komentáře:

Okomentovat