Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Pronajmutí dl. majetku = leasing

Dlouhodobý majetek může jeho vlastník pronajmout jiné ÚJ. Podle toho zda po uplynutí pronájmu dochází ke změně vlastnických práv k dl. majetku rozlišujeme pronájem operativní (provozní) nebo finanční.

Provozní leasing – jde o krátkodobý pronajmutí, kdy doba najmutí je kratší než doba životnosti dl. majetku. Po skončení leasingu se předmět vrací pronajímateli. Provozní leasing se uskutečňuje na základě nájemní smlouvy.
Nájemce (kdo si ho půjčuje) – hradí pronajímateli nájemné, které je pro něj nákladem na MD 518 a také vzniká závazek na pasivním účtu 325-Ostatní závazky nebo dochází přímo k úhradě z BÚ. Nájemné podléhá 22% DPH, která je daní na vstupu MD 343 a D 325 nebo úbytek peněz. Najatý majetek je evidován v PC na podrozvahovém účtu 750.

Finanční leasing – je zpravidla dlouhodobým pronajmutím na stanovenou dobu použitelnosti majetku, provádějí ho zpravidla leasingové společnosti jako svou hlavní činnost. Je upraven leasingovou smlouvou (smlouva o koupi najaté věci). Po ukončení leasingu přecházejí vlastnická práva z pronajímatele na nájemce buď bezplatným převodem nebo prodejem za ZC.
Nájemce platí pronajímateli nejprve navýšenou splátku(akontace). Tato splátka nesmí zůstat v nákladech nájemce (výnosech pronajímatele) v celé částce v prvním roce. Musí být rozdělena rovnoměrně do celého období, na které je uzavřena leasingová smlouva. Nájemce pak hradí pravidelně splátky. Tyto splátky zahrnují podíl na PC majetku, marži leasingové společnosti a DPH.
Marže je pro leasingovou společnost výnosem, ze kterého musí uhradit veškeré náklady (odpisy dl. maj., opravy, pojištění) a vytvořit zisk.
Nájemce o splátce účtuje na MD 518 a D 325, a DPH MD 343 a D 325.
a) O bezplatném převodu účtuje na MD 02. a D 08.
b) O prodeji za ZC účtuje na MD 04. a 321 nebo úbytek peněz + DPH MD 343 a D 321

Žádné komentáře:

Okomentovat