Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Základní kapitál

- je v ÚJ tvořen vklady zakladatelů, společníků, ve státním podniku ho tvoří vklad státu, v s.r.o. vklady společníků, v a. s. vklady akcionářů.

ZK a. s. je dán souhrnem jmenovitých hodnot vydaných akcií. A. s. je založena podpisem zakladatelské smlouvy a vzniká zápisem do obchodního rejstříku.

Založena může být:
1) Bez veřejné nabídky akcií – v tom případě výše ZK musí být min. 2 miliony, vklady mohou být peněžité i nepeněžité

2) S veřejnou nabídkou akcií – výše ZK musí být min. 20 milionu, vklady musí být pouze peněžité.

Při emisi akcií vzniká ÚJ pohledávka za upsaný vl. kapitál na MD – 353 a současně rostou vl. zdroje krytí na D-419.
Teprve po zápisu do OR účtujeme o zvýšení ZK MD-419, D-411

Pokud a. s. vyžaduje při vydání akcií nejprve splacení určité jistiny (obvykle ve výši 10%) dochází k přírůstku peněz na MD-221 a vzniku závazku vůči budoucímu akcionáři na D-379. Po zaúčtování emisí akcií dochází k vyrovnání pohledávek a závazků vůči akcionáři mezi účty MD-379, D-353.

Zahajovací rozvaha = a. s. ji sestavuje ke dni svého vzniku, to znamená ke dni zápisu do OR. V aktivech jsou obvykle pohledávky za upsaný vl. kapitál, bankovní účty, případně další složky majetku, které byly vloženy jako nepeněžitý vklad.V pasivech je vždy ZK.

Emisní ážio = je vl. zdrojem krytí, patří do skupiny kapitálových fondů, vzniká jako kladný rozdíl mezi prodejní cenou akcie a její jmenovitou hodnotou. Obvykle nevzniká při vzniku a. s., ale až během její činnosti v případě, že se rozhodne zvýšit ZK vydáním nových akcií.

Žádné komentáře:

Okomentovat