Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

AKRUÁLNÍ KONCEPT

• AKRUÁLNÍ KONCEPT
všechny transakce mají být zaúčtovány v době, kdy vznikly a nikoli v době, kdy se uskuteční příslušný příjem nebo výdaj, proto se HV počítá: HV = výnosy – náklady.
náklady a výnosy musí být srovnatelné časově – časové rozlišení, dohadné položky, rezervy. Výn. a nákl. musí být ve věcném souladu. Výnosy a náklady lze porovnávat jen když se vztahují ke stejným objemům produkce.
2 koncepce zjišťování HV:
vyprodukovaný HV – výnosy se přizpůsobují nákladům (úprava výnosů)
realizovaný HV – je zjišťován v rozvinutém rozvah. účetnictví – vztahuje se k výkonům které byly realizovány-tj. prodány, náklady se upravují podle výnosů.
• METODICKÁ STÁLOST MEZI OBDOBÍMI (KONZISTENTNOST) – ZÁSADA BILANČNÍ KONTINUITY
použití účetní metody musí být kontinuální (neměnné metody); konečná rozvaha min. roku je stejná jako poč. rozvaha násl. roku. Pokud se něco změní v účetní metodě (vážné důvody) – je nutné změny vyčíslit a uvést v příloze. Převodový můstek – jak na sebe čísla navazují (minulá a současná); zabezpečit porovnatelnost a přepočitatelnost – zásada bilanč. kontinuity.
• ZÁSADA OBJEKTIVITY
v účetnictví je používán často odhad (je subjektivní); porušením zásad je zmanipulování odhadů kvůli minimalizaci daní nebo naopak kvůli maximalizaci HV.
• ZÁSADA VÝZNAMNOSTI (MATERIÁLNOSTI)
aby bylo účetnictví efektivní, nemá cenu se zabývat nedůležitými drobnostmi; např. oddělení části aktiv do zásob (kvůli jejich nízké ceně)
• PŘEDNOST OBSAHU PŘED FORMOU
v rozvaze by měl být leasing – ale není; zvítězila zde forma (forma- právní předpisy- říkají že v rozvaze je jen to co mám ve vlastnictví. Najaté věci sice používám a jsou významnou součástí mého podnikání, ale nejsou zachyceny protože je nevlastním-ČR.
V jiných zemích se leasing v rozvaze objevuje.
• PŘEDPOKLAD OCEŇOVÁNÍ ÚČETNICTVÍ PENĚŽNÍ JEDNOTKOU
veškeré hodnoty v účetnictvím jsou vyjadřovány peněžně
• PŘEDPOKLAD STABILNÍ PENĚŽNÍ JEDNOTKY
peníze jsou stabilním měřítkem hodnot (neuvažuje se existence inflace – účetnictví by na ni muselo reagovat např. změnami ocenění), pozor též na stabilitu měnového kurzu
• ZÁSADA HISTORICKÉ CENY
z toho, že jsou peníze stabilním měřítkem hodnot vyplývá, že si můžeme dovolit ocenit aktiva na základě původní ceny (pořizovacích výdajů).
• ZÁSADA OPATRNOSTI
souvisí s oceňováním – smíme vykázat pouze jisté zisky, ztráty všechny hrozící (pravděpodobné). Při snížení tržní hodnoty aktiva snížíme jeho účetní hodnotu, při zvýšení můžeme jít max. do výšky původní ceny. Nepřeceňovat aktivum – protože ho ještě neprodáváme – zisk ještě není realizovaný.

Žádné komentáře:

Okomentovat