Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Dluhy: vymezení

Dluhy: vymezení (224defin-svk), funkce z hlediska finančního řízení (významný zdroj financování pro podnik), levnější zdroj než vlast. Kap, ale pozor na podkapitalizov., základní typy a jejich objasnění (vyjmenování druhů), rezervy (včetně tichých) (pravděpodobný či jistý závazek v bud. s nejistou výší nebo časem)303, tiché rezervy – fajn, ale pozor na šizení na daních.
- vymezení:
o cizí zdroje financování (krytí), je mnoho konkrét. podob (trendy: nové formy – fin. nástroje, faktoringové a leasingové smlouvy, dlouh. obch. úvěry..)
o dluh (závazek) – povinnost něco zaplatit (povinnost činit nějaké plnění)
o člení se na krátkodobé a dlouhodobé (dle doby splatnosti a dle toho jak bude vypořádán – z krátk. akt. např. (hranice krátkodobosti stanovena na 1 rok, jinde třeba „prov. cyklus“.
o význam: posuzování fin. situace podniku (zadluženost, schopnost plnit své závazky – likvidita..); liší se mezin. – v někt. zemích tradičně více oblíb. vlastní financ., jinde (Jap.) zas velký podíl cizích zdrojů. (cizí zdroje jsou levnější; finanční páka); Evropa spíš bankovní úvěry; USA emise dluhopisů – rozvinuté kapit. trhy..
o Daně (závazky vůči státu), závazky vůči zaměstnancům, dodavatelům (závazky z obch. styku – v podstatě obch. úvěr)

- základní typy a jejich objasnění
o rezervy
o dlouh. úvěry (bank)
o dlouh. úvěry (obch.)
o krátk. úvěry (bank)
o krátk. úvěry (obch) – dodavatelé
o závazky vůči zaměstnancům
o závazky vůči státu (daně)
o vydané dluhopisy a jiné fin. nástroje (deriváty, leasing..)

Žádné komentáře:

Okomentovat