Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Možnosti oceňování při pořízení

- Možnosti oceňování při pořízení
o nakupované zásoby: náklady pořízení
o problém co vše zařadit do pořiz. nákladů/výdajů (rozhodování je složité: nákupní cena, obchodní přirážky a srážky, dopravné, výdaje na skladování, úpravu zásob, náklady zásobovacího oddělení..). Např. dopravné – jak rozhodnout o výši, když se v 1 kamionu dopravuje více druhů výrobků, navíc potřeba dopravu zachycovat odděleně, pro manažery aby mohli srovnávat a rozhodovat o výběru dopravce. MOŽNOSTI:
- freight in – vč. dopravy – dopravné zvyšuje ocenění zásob, zvyš. náklady prod. zboží, tím snižuje ve výsledovce hrubou marži.
- freight out – bez dopravného – nákl. na dopravu se vykazují odděleně na nákl. účtu „dopravné“, nezvyšuje tedy ocenění zásob ale do výsledovky a výpočtu hrubé marže ho musíme zahrnout.
- US GAAP i IAS požadují zahrnout do pořiz. nákladů veškeré výdaje k převedení k místu jejich prodeje a uvedení do podmínek umožňujících prodej.>>Problémy.

- Metody oceňování
o je třeba určit metody,
- jak se budou vyčíslovat náklady na prodané zboží
- a jak náklady vážící se ke zbývajícím zásobám na skladě
o všeobecně se uznávají 4 oceňovací techniky založené na principu historických nákladů:
- individuální ocenění (pořízení příp. výr. nákl. individuálně určeny pro každý výrobek, individuálně se postupuje i u vyskladnění-spotřeba atp.); náročné na evidenci, jen u významných či jedinečných věcí.
- FIFO – zjednodušení oproti indiv. oc., u výrobků (zásob) STEJNÉHO DRUHU se nerozlišuje které konkrétní kusy byly prodány a za kolik byly tenkrát koupeny, používá se metoda „first in, first out“ – první do skladu je první ze skladu (při vyskladnění jde do nákladů ocenění nejstaršími výrobky); v dobách inflace jsou tak náklady podhodnoceny, naopak výrobky které zbyly na skladě jsou vyjádřeny ve vyšších cenách (inflace>>ok, reálné).
- LIFO – zjednodušení oproti indiv. ocl, u výrobků (zásob) STEJNÉHO DRUHU se nerozlišuje které konkrétní kusy byly prodány a za kolik byly tenkrát koupeny, používá se metoda „last in, first out“ – poslední do skladu je první ze skladu (při vyskladnění jde do nákladů ocenění cenami nejnovější dodávky); v dobách inflace jsou tak náklady vysoké, to snižuje HV (a daňovou povinnost – v ČR zakázáno), zásoby jsou podhodnoceny. (opatrnost HV, nutno dostat vyšší ceny do N>>ok)
- vážený aritmetický průměr – je nejpoužívanější metodou, pro ocenění zásob se používají náklady pořízení zjištěné váž. aritm. průměrem z indiv. pořiz. nákladů; vahami jsou množství jednotlivých dodávek. Výše hrubé marže by byla někde mezi výsledky z FIFO a LIFO (což jsou extrémy). Upravovat váž. aritm. prům je možné buď periodicky za urč. interval, nebo průběžně (po každé dodávce).

Žádné komentáře:

Okomentovat