Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Forma a struktura účetních výkazů

- forma a struktura účetních výkazů
o FORMA (předpokládáme „podvojné“ účetnictví)
Rozvaha:
- formy jsou popsány v direktivách EU, IAS, některé zásady i v US GAAP
- vertikální forma (finanční f.) – položky aktiv a pasiv jsou pod sebou; zároveň slouží k výpočtu některých ukazatelů jako „čistý pracovní kapitál“, položky pasiv se odečítají a na konci je vlastní kapitál (zisk za úč. obd...).
- horizontální forma (účetní f.) – položky aktiv a pasiv jsou zobrazeny vedle sebe, celkem levá strana (aktiva) = pravá strana (pasiva +zisk, příp. - ztráta), viz ukázky ve cvičebnici

Výsledovka:
- formy popsány tamtéž (hlavně direktivy EU – 4 vzory výsledovky),
- forma vertikální – náklady jsou odčítány od příslušných výnosů, postupným výpočtem se dojde k HV běžného období (provozní, fin, mimoř. činnost) a k daňové povinnosti (běžné čin., mimoř.)
- druhové členění nákladů – (je nutné zajistit věcnou srovnatelnost nákladů a výnosů – N se mohou vztahovat k jinému množství výrobků než V a to je nutno upravit – úprava nákl. či úprava výnosů)
- účelové členění nákladů (provozních) – drží se provozního cyklu a ve výsledovce zobrazí položky teprve tehdy, když jsou realizovány (prodány) – není třeba zajišťovat srovnatelnost; nevýh: dostaneme 1 číslo – nevíme přesně k jakým druhům nákladů došlo. Kdo sestavuje výsledovku účelově, musí dle IAS (a aktuálně 2004 – i ČR) sestavit i druhové členění – příloha k úč. záv.
- forma horizontální – levá strana (náklady) se rovná pravé (výnosy) – zisk či ztráta se obvykle uvede na „slabší straně“ aby se strany rovnaly a převede se na účet HV v běž. obd. – odtamtud pak může být – v násl. období rozdělen na různé účely (dividendy, rezervní fond, zvýš. ZK..)
- druhové členění nákladů
- účelové členění nákladů
- ukázky viz cvičebnice

Žádné komentáře:

Okomentovat