Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zásoby

• Zásoby: vymezení (152svk, abc.., nějaké vyjmenovat), možnosti oceňování při pořízení (pořizovací náklady, náklady pořízení) a spotřebě (LIFO, FIFO,..); metody oceň. 158, vliv ocenění na věrné zobrazení (LIFO nadhodnocuje Náklady a snižuje tak hosp. výsl – při rostoucích cenách, FIFO naopak..ad 158-), systémy evidence (průběžný, periodický; 154svk), specifika vnitropodnikových zásob (167-173svk) a jejich vztah k vykazovanému (viz tamtéž) hospodářskému výsledku.
- Zásoby – vymezení:
o patří mezi oběžná aktiva
o rozlišujeme:
- nakupované zásoby (materiál, zboží)
- vyrobené zásoby (výrobky, polotovary vl. výr, nedok. výroba)
- samozřejmě mezi zásoby patří různé další položky, např. zvířata (viz účt.osnova)
Zboží a materiál je při vyskladnění účtován do nákladů (Prodaný materiál, zboží) v pořizovacích cenách (či jejich zjednoduš. podobách FIFO, LIFO, PRŮMĚR..). Tržby za prodané zboží či materiál jsou výnosem (v tržních cenách). Rozdíl těchto N a V je hrubá marže.
Výrobky a nedokončená výroba jsou pro podnik nákladem, je však nutné zajistit srovnatelnost (věcnou) nákladů a výnosů v urč. období v případě druhového členění nákladů (to se v ČR dělá úpravou výnosů – účtem Změna stavu výrobků, či změna stavu nedok.výroby). Další možností je úprava nákladů – teoreticky správnější, protože výnos účtovaný při úbytku je ještě nerealizovaný, a vnáší tedy do výsledovky nezdravý optimismus.
Při účelovém(funkčním) členění nákladů existují provozně procesní účty (Náklady na oběh; příp. Nedokončená výroba) kam se účtují náklady spojené s oběhem výr. či jejich výrobou. Až při prodeji se z účtu Prodej; příp. Výrobky se prodané převede do HV, na druhou stranu HV se dají tržby za prodané výrobky či zboží (věcná srovnatelnost je zajištěna). (varianta je dána typem podniku – obchodní, výrobní). (dále viz abc – 6.,7.kap, jiné okruhy).

Žádné komentáře:

Okomentovat