Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Předpoklady, na nichž jsou založeny účetní výkazy

• Předpoklady, na nichž jsou založeny účetní výkazy(kap.1.2.3 svk, str43-46svk). Základní účetní zásady a jejich projev v účetnictví podniku. (??abc, přednášky)
- Základní předpoklady (kap. 2.2 – str.43-46):
o Jde o výběr z US GAAP ty nejzákladnější – nosné pilíře účetního výkaznictví:
- Předpoklad trvání podniku (zobrazení info tak, jako by měl podnik v činnosti pokračovat i v dohledné budoucnosti – např. tvorba rezerv, vykazování očekávaných budoucích ztrát, časové rozlišení N a V – to vše by nemělo smysl, kdyby se podnik chystal ukončit činnost – v takovém (předpokl. konec činnosti) případě by tuto info musel uvést v příloze a příslušné položky zrušit, upravit ocenění např. dlouh. majetku s ohledem na to, že majetek již nebude „vyrábět“ ale že bude prodán)
- Akruální báze – transakce je v účetnictví zobrazena v době vzniku (v období ke kterému náleží) příp. přiřazeny náklady k příslušným výnosům (či výn. k nákl.) které s nimi věcně souvisí BEZ OHLEDU NA TO, ZDA A KDY DOŠLO K PENĚŽNÍM TOKŮM. Zobrazují se tedy nejen výnosy a náklady které současně znamenají příjem peněz nebo jejich ekvivalentů, ale také „přísliby“ zaplatit a „povinnosti“ platit peníze – tedy výnos může být zobrazen jako zvýšení jiného aktiva než peněz (např. pohledávky), u závazků obdobně. (AKRUÁLNÍ BÁZE X CASH BÁZE); akruální znamená „předjímaný“. Nelze říci, že cash je na nic – ten je třeba sledovat kvůli likviditě – podnik může dosahovat účetně „zisku“ a přitom nemít peníze na úhradu svých závazků – proto se v posledních desetiletích čím dál častěji požaduje podrobný výkaz o tocích >> CASH FLOW.
- z dalších základních předpokladů (viz kap. 1.2.3):
• koncept účetní jednotky
• oceňování peněžní jednotkou
• předpoklad stabilního USD (obecně: peněžní jednotky)
• periodicita zjišťování HV a fin. pozice

Žádné komentáře:

Okomentovat