Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Investice

• Investice: vymezení (194-196svk, investování X investice), , základní typy dlouhodobých a krátkodobých investic všeob. přehl. 196-201; klasifikace 201-204, jejich oceňování (205kr,dl - svk) a vykazování. (pod pari, nad pari; ekv. met.; kritické pozn.)svk-konec kap.; pozor if novely!! (zákon o účetnic.)
- vymezení:
o pojem investice se používá ve mnoha významech; je třeba odlišit účetní pojem investice (dle IAS) a investování (= investiční činnost).
o investování – činnost spojená s nabytím (pořízením určitého aktiva); oček. v budoucnu ek. prospěch. Investování je spojeno s vynaložením peněz či jejich ekviv. Investování především do těchto aktiv:
- dlouhodobý majetek hmot. či nehmot. povahy
- aktivum, s jehož vlastněním je spojeno právo obdržet peníze (dividendu, podíl na zisku, kapit. výnos..)
- aktivum formou dlouhodobého programu spoření (peněžní formou – dlouh. vklady v bankách; nepeněžní – drahé kovy, uměl. sbírky)
- aktivum spojené s investičním záměrem v jiné společnosti (podstatný či rozhodující vliv).
o investice – zahrnuje všechna aktiva krom první odrážky; definice dle IAS (a obdobně US)
- je aktivum, které podnik vlastní aby dosáhl výnosů jako je úrok, dividenda, autorský honorář, nájemné, nebo aby ho kapitálově zhodnotil či získal z něj jiné užitky (např. užitky prostřednictvím obchodních vztahů).
- rozhodující pro zařazení do investic je záměr podniku. (>> poslání aktiva, jeho funkční zařazení, účel)
- jde o investice jako aktiva (z pohledu investora)
- inv. finanční povahy (c.p., půjčky) – fin. investice
- inv. nefinanční, tj. hmotné povahy (nemovitosti – ne pro provoz, ale pro obchodování s nimi; jiná hm. aktiva s obdobným záměrem)

Žádné komentáře:

Okomentovat