Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Problém zachování majetkové podstaty

- problém zachování majetkové podstaty (neboli uchování kapitálu podniku)
o (část 3.1.2 na str.69-71); část 4.6 str. 108-115
o majetková podstata je zpravidla měřena vlastním kapitálem (čistá aktiva)
o zisk (zvýšení vl. kap.) je reálným zvýšením pouze tehdy pokud v daném obd:
- nedošlo k inflaci ani deflaci (stabil.kup.síla peněz)
- cena aktiv (cen. hladina) zůstala stejná
- pokud tyto podmínky splněny nejsou, nelze vytvořený zisk mechanicky považovat za přírůstek kapitálu a v plné výši ho rozdělovat.
o vytvořený zisk musí v prvé řadě stačit k reprodukci aktiv spotřebovaných během období (např. zásob); (zásoby byly spotřebovány-tedy vyčerpány, výrobky prodány-z těch byly tržby; tyto tržby je nutno použít na nákup zásob pro výrobu na další rok, jinak by nemohl podnik dosáhnout v příštím roce výnosy (a mohl by to zabalit :-). Nemusí být reprodukována (obměněna) všechna aktiva – musí tam jen zbýt (podnik logicky nemůže aktiva jako např. stroje prodat – pak by nemohl vyrábět) – taková aktiva se převádějí do dalšího roku.
o inflace a vliv na fin. kapitál: VK0 = 1000, inflace = 8%, aby byla zachována kupní síla VK, není možné celý zisk za období (200) rozdělit mezi vlastníky atd., je nutno z něho 80 odebrat na doplnění VK. (viz 2 formy finanč. pojetí kapitálu: a) nominální pen. částky, b) kupní síly;;; též neshody ve způsobu vyjadřování vlivů měnících se cen – ve všeobecné kupní síle X v běžných cenách)
o př.: pořizovací cena budovy 10 mil., reprodukční cena (po 7 letech) = 30 mil. ==> nutno rozložit na složku která je reálným přírůstkem ceny (zvyšuje bohatství podniku, reálný vl.kap.) a na složku vyjadřující pokles kupní síly peněz vlivem inflace. Závisí na povaze položky.
- urč. k obchodování (např. krátk. cen. pap.) – přírůstek cen = přínos (gain), if se podaří promítnout co ceny – realizovaný zisk.
- pro zajištění činnosti (výr. zařízení) – jednak: bylo nakoupeno levně, zatímco dnes prodávané výrobky jsou prodávány draze (inflace) –tzn. nízké náklady vzhl. k výnosům. druhý vliv: zvyšování cen nakupovaných aktiv (je kompenzováno vyššími prod. cenami).
(to bylo finanční pojetí kapitálu)
o uchování produkčního kapitálu (fyzické neboli hmotné pojetí) ; př: PZ aktiv a VK = 1000, dosažená prod. cena 1200, během úč. obd. se zvýšila běžná trž. cena spotřebovaných aktiv na 1100. Je možné vykázat a rozdělit zisk ve výši 200? Nikoliv – to by nezajišťovalo uchování kapitálu. (je potřeba v podniku ponechat 1100, aby mohly být nakoupeny zásoby ve stejné výši jako loni; tedy vykáz. zisk = 100)...

- důsledky oceňovacích metod pro vypovídací schopnost výkazů
o velmi závažné (ovlivňuje to výši aktiv, pasiv, bilanční sumy;;; souvztažně s účty aktiv (případně pasiv) i výnosy (příp. náklady); dále též výši odpisů (odpisy jsou z hodnoty – tj. ocenění dlouh. aktiv). Realita v tom, jaké peněžní příjmy či výdaje z aktiv či pasiv budou ovlivňovat cash flow podniku; N a V by měly odpovídat zhruba tomu, jaké budou v bud. peněžní toky. Např. problematické pohledávky nemůžeme vykázat v normální výši (souvztaž. výnos), protože pravděpodobně nikdy nedosáhneme takového cash příjmu v budoucnu. (v tomto případě pohledávku buď přímo či nepřímo odepíšeme, v příp. dočasného snížení opr. položka – dále o tom viz okruh Pohledávky.
Problematika oceňování v EU (4. direktiva – část „Pravidla oceňování“), vyjmenování zásad viz str.107

Žádné komentáře:

Okomentovat