Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vliv inflace (na hodnotu, ocenění)

- vliv inflace (na hodnotu, ocenění)
o v době inflace jsou aktiva jež jsou oceněna historickými náklady stále více podhodnocována; (*to by tolik nevadilo – viz zásada opatrnosti)
o pokud jsou v době inflace vedena dlouh. aktiva v hist. nákladech, jsou i odepisovány z těchto hist. nákladů, tzn. že částka která se za dobu použitelnosti odepíše pak nestačí k nahrazení opotřebeného maj. novým dlouh. majetkem (protože ten už stojí víc) - (proto IAS za urč. podmínek připouštějí přecenění na tzv. reálnou hodnotu; US GAAP nikoli – opatrnost, stálá cen. hladina v USA)
o zvýšení trž. (reálné) ceny dl.hm.akt (např. budovy) se vykáže jako „přínos“ (gain) a ovlivňuje přímo vl. kapitál (ne výsledovku). Případný zpětný pokles nejprve sníží či úplně smaže tento „přebytek z přecenění“, při dalším sniž.>> do výsledovky)
o k přeceňování zásob se užívá „nižší ze dvou hodnot“ (LCM) –> „historické náklady“ nebo „čistá realizovatelná hodnota“.
o Snížení hodnoty aktiv: podnik by měl ke každému rozvahovému dni ověřit, zda u nějakého aktiva existují náznaky snížení jeho hodnoty (zda jeho hodnota nepřevyšuje zpětně získatelnou částku z tohoto aktiva*-tj. různé vlivy snižující trž.hodnotu aktiv, např. deflace). Dle IAS je zpětně získ. částka vyšší z hodnot: čis. realizov. hodn X hodnotu z užívání (souč. hodnota bud. peněž. příjmů z aktiva+pozbytí aktiva na konci použitelnosti); když některá z nich vyšší než nynější ocenění, ponechá se nynější. If obě nižší než nynější – oceň. vyšší z nich. VYKAZOVÁNÍ JAKO ÚJMA („loss“) VE VÝSLEDOVCE (náklad který není z běžné každodenní činnosti).

Žádné komentáře:

Okomentovat