Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Systémové vazby mezi výkazy finančního účetnictví

• Systémové vazby mezi výkazy finančního účetnictví (77-84svk), forma (vertikální, horizontální)-cvičeb. a struktura (druhové, účelové čl.)-abc účetních výkazů.
- systémové vazby účetních výkazů (vč. příkladu na str. 77-84):
o vazby mezi ROZVAHOU, VÝSLEDOVKOU, VÝKAZEM PENĚŽNÍCH TOKŮ
o výkazy jsou v účetnictví povinně sestavovány alespoň 1x za účetní období:
- účetní období může být kalendářní rok (1.1. – 31.12.)
- účetní období může být hospodářský rok (začíná 1. dnem kteréhokoli jiného měsíce a trvá 12 měsíců)
- externí uživatelé někdy požadují častější sestavování, např. čtvrtletně
- interní uživatelé (vedení podniku) někdy požaduje měsíční výkazy, některé informace dokonce týdenní (vývoj likvidity, pohledávek apod., prodejů..)
o AKTIVA = DLUHY + VLASTNÍ KAPITÁL
o VLASTNÍ KAPITÁL = ZÁKLADNÍ KAPITÁL + KUMULOVANÉ VÝTĚŽKY
o rozvaha dává souhrnné informace o stavu majetku podniku a jeho zdrojích.
o výnosy a náklady ovlivňují právě kumulované výtěžky, tím že zvyšují či snižují HV běžného roku; výnosy tedy zvyšují vlastní kapitál; náklady snižují vlastní kapitál.
o výsledovka (v ČR nazývaný Výkaz zisku a ztráty-*dříve v množ. čísle) dává podrobné informace o konstrukci (struktuře) jediné rozvahové položky – HV běžného období. Tento výkaz je používán pro měření výkonnosti podniku, jeho výnosnosti atp. Jde o souhrn toků za 1 účetní období.
o výkaz peněžních toků (CF) dává podrobné informace o tocích peněžních prostředků do podniku a z něj. Rozdílná vypovídací schopnost výsledovky a CF==> některé výnosy a náklady nejsou spojeny s přírůstkem či úbytkem peněz; peníze jsou nákladem či výnosem. CF slouží k odhadu likvidity. Výsledovka ke kompletnímu zobrazení (vč. předjímaných pen. toků v bud.-N a V). CF se počítá za provozní činnost, investiční činnost, finanční činnost.

Žádné komentáře:

Okomentovat