Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Věrný obraz skutečnosti v účetnictví

• Věrný obraz skutečnosti v účetnictví (etické problémy-posl.kap., střet zájmů manažerXvlastník), daně vs. Ukázka prosperity na kap. trhu, . Audit. (od 377svk)
- věrný obraz skutečnosti v účetnictví
o závisí na mnoha faktorech (oceňování, odpisování, uplatnění zásad..)
o je to základní požadavek na úč. výkaznictví
o základem je úvaha fin. experta (ne jen účetní-technik) – může být více správných postupů
o účetnictví má být nestranné – neovlivněné přikrášlováním od MGMTu podniku
o střet zájmů – vlastník chce poctivé informace, manažer se chce udržet a zvýšit svou prestiž a moc a tak má tendenci přikrášlovat situaci a zakrývat neúspěchy. Případ ENRONU a dalších. (etika v účetnictví)
o důvěryhodnost úč. záznamů posuzuje také audit....
- audit
o jsou různé druhy auditu – je to disciplína založ. na pozorování a poznávání určitých skutečností,shromažďování relevantních údajů, jejich vyhodnocení a vypracování závěrů.
o audit účetních výkazů, interní audit, audit jakosti, ekologický audit, počítačový audit
o audit účetních výkazů – též „externí“ či „statutárlní audit. Je zaměřen na individuální a konsolidované účetní výkazy. Provádí ho – zpravidla na objednávku vlastníků podniku – nezávislý externí auditor (fyz. os., či auditorská společnost). Jde o zkoumání (ověření) účetních výkazů nezávislým auditorem. Výsledkem je vyjádření „názoru“ (výrok auditora), zda zkoumané výkazy (úč. závěrka) podává věrný a poctivý obraz majetkové a finanční pozice podniku k datu sestavení.
o historie auditu (VB 1844 Companies act), US 1917 Memorandum o auditech rozvahy
o 70. léta – auditorské standardy
o regulace profese – měla by být kontrolována pro svou důležitost, regulován vstup do odvětví, ale ne ze strany státu. Např. může existovat profesní organizace: komora auditorů (ČR), Evropská federace účetních expertů apod.

Žádné komentáře:

Okomentovat