Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Dlouhodobý majetek

• Dlouhodobý majetek: vymezení (120-124svk), oceňování (opatrnost, pořizovací cena, náklady na údržbu.?), pořízení (oc. v nákl. pořízení), metody odpisování DBB,SYD..(+, 140-141svk), možnosti nového ocenění (142-146svk) ve vztahu k zachování majetkové podstaty (snad vyplyne z předchozího – pojem majetková podstata.)
- vymezení
o dlouhodobý majetek je majetek podniku, který je v jeho činnosti vázán dlouhodobě, postupně se opotřebovává, obnovuje se za delší dobu, zůstává v podniku déle než 1 rok
patří sem:
- dlouhodobý hmotný majetek
- dlouhodobý nehmotný majetek
o dlouhodobá aktiva jsou tzv. stálá či „fixní“ aktiva, zahrnují
- dlouhodobý majetek (hmotný, nehmotný)
- dlouhodobý finanční majetek (investice-viz příslušný okruh)
- jiná dlouhodobá aktiva (dlouhodobé pohledávky –viz okruh „Pohledávky“, předplacené náklady na více období – viz okruh „Přechodné a dohadné položky“)
o podstatným rysem dlouh. maj. je jeho účel: umožňovat, usnadňovat či rozšiřovat existující podnikatelskou činnost – za normálních podmínek není určen k prodeji, nýbrž k dlouhodobému užívání. Nespotřebovává se během jednoho provozního cyklu, ale postupně se opotřebovává. Vyjádřením snížení hodnoty majetku (opotřebení) jsou odpisy.
o položky DHM:
- Pozemky, Budovy, Zařízení, Samostatné movité věci a soubory SMV.. (str 125)
o položky DNM:
- Patenty, autorská práva, ochranná známka, koncese a licence, (goodwill – většinou neocenitelné před prodejem podniku – ne v rozvaze; problematické zařazení: interní výzkum a vývoj, zahajovací výdaje. (definice str. 137..)

Žádné komentáře:

Okomentovat