Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Základní účetní zásady

- základní účetní zásady (US GAAP – str. 14-15):
o opatrnost (neurčitost, nejistota bud. vývoje, podnik musí vykazovat veškeré zisky a aktiva opatrně (ne příliš optimisticky), aby byla menší pravděpodobnost úpadku v budoucnu – v případě že by se „good expectations-*Charles Dickens“ nevyplnily.
o konzistence (věcná a metodická stálost – během období i mezi obdobími, nutno zajišťovat srovnatelnost, kontinuitu – vysvětlit proč změna, vypočítat jaký je dopad změněné metodiky na úč. výkaz – uvést v příloze k úč. záv.)
o princip uznání výnosů (výnos je uznán když je zpeněžitelný, realizovatelný (spolehlivě vyčíslitelný); a také musí být „vydělán“ – tj. když podnik splnil veškeré své smluvní požadavky aby si výnos „zasloužil“.
o princip přiřazování nákladů výnosům (požaduje se aby náklady byly vykázány ve stejném období s výnosy ke kterým náleží – např. náklady na (ty prodané) výrobky >>> tržby za prodané výrobky. Některé náklady můžou být přiřazeny urč. období – jde především o fixní náklady – např. odpisy, správní náklady. (tyto náklady musí být také „uhrazeny“ ze zisku v běžném období)
o princip periodické alokace (doplněk předchozího: některé náklady nesouvisí pouze s jedním obdobím – např. dlouhodobý hm. maj. – tvoří výnosy mnoho let, jeho hodnotu nelze dát do nákladů jen běžného období – postupně se „rozpouští“ do výnosů ==> tj. odpisy)
o princip věcné a časové souvislosti (platí nejen pro N a V, ale i pro aktiva, závazky a vlastní kapitál) – pokud uvedeme výnos, musíme uvést i příslušný náklad; náklad obvykle znamená snížení aktiv, takže musíme snížit aktiva; v případě výnosů obvykle zvýšit aktiva ve stejné výši) – velmi důležité: způsob vykázání (a ocenění) aktiv a závazků přímo ovlivňuje i N a V a tím velikost zisku či ztráty (hosp. výsledku)!!!
o obsah před formou (vyplývá z primárního cíle účetního výkaznictví: předkládat uživatelům informace pro jejich ekonomické rozhodování; ekonomická podstata nad právnickou formou)
==> všem účetním zásadám nadřazená: TRUE & FAIR VIEW (věrné a pravdivé zobrazení)
- Projev zásad v účetnictví podniku – dle toho zda jsou závazné nebo mají charakter pouze doporučení; účetní profesionál musí nejen vyváženě dodržovat zásady, ale i platnou národní úpravu účetnictví. V USA mají US GAAP, ve Vel. Brit mají UK GAAP, krom toho je zde vliv direktiv EU (zejm. 4. direktiva) – jednak jsou velmi starého data (70. léta), jednak nevyřešili harmonizaci účetnictví důsledně: existují a existovaly dvě koncepce – kontinentální X angloamerická – EU to řešila tzv. „právem volby“. Umožnila zemím, případně přímo podnikům vybrat si z určitých variant, jak budou výkazy sestavovat. Mnohé odlišnosti tedy přetrvávají. Záleží také na velikosti podniku a na tom, zda obchoduje na burze (a ve které zemi) – velké podniky na burze mají přísnější pravidla. (...)

Žádné komentáře:

Okomentovat