Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Oceňování

- oceňování
o dlouhod. maj. je při pořízení oceňován v nákladech pořízení (pořizovací náklady, pořiz. výdaje), tj. v nákladech na nákup dlouhodobého majetku. Náklady jsou aktivovány a vstupují do rozvahy na příslušné účty dlouhodobého majetku jako jejich ocenění.
o náklady na nákup dlouhodobého majetku jsou zpravidla velmi vysoké (nad 60 000 Kč, resp. nad 40 000 Kč), výnosy z jeho používání jsou rozprostřeny do jednotlivých let jeho používání; po uplynutí doby použitelnosti musí být majetek nahrazen, podnik musí tento majetek zahrnout do nákladů zboží – činí tak postupně, pomocí odpisů:
o druhy odpisů:
- opotřebení – snížení hodnoty dlouh. hm. maj.
- amortizace – snížení hodnoty dlouh. nehm. maj.
- těžba – vyčerpávání přírodního bohatství
o položka „brutto“ = pořizovací náklady; „korekce“ = opravné položky k maj. + oprávky; netto = brutto – korekce. Účtování: dl. maj. v původní výši; odepisování každý rok: N-odpisy / Oprávky k DHM, při vyřazení majetku: Oprávky k DHM / DHM; doodepsání: N-odpisy, příp. N-dary, N-manka a škody / Oprávky k DHM; pokud je vyřazeno prodejem: Pohledávky / V-tržby; příp. pokud maj. poškozen a upotřebeny součástky – zvýší se materiál a výnosy.
o kromě odpisů (účetních – lineárních, či degresivních, či výkonových; daňových – lin., degr.) existují i jiné způsoby úprav účetního ocenění (při vykazování):
- snížení hodnoty majetku
a) přechodné >> opravná položka = náklad typu „újma“
periodicky se ověřuje hodnota, v případě návratu se opravná položka rozpustí do výnosů „přínos“.
- přecenění majetku
a) US GAAP zásadně nepřipouštějí přecenění DHM ani DNM
b) IAS to rozlišují
a. DHM (hodnota v historických nákladech snížených o kumulované odpisy a příp. kumulované snížení hodnoty; pokud tržní cena převýší nad účetním oceněním, lze ocenit „reálnou hodnotou“ která je pak snižována o odpisy a případná snížení hodnoty v následujících obdobích. (RH= trž. hodn. tj. profesionální odhad); periodicita přecenění 3-5 let (u častých změn ročně).
Přecenění se provede pomocí tzv. „fondu z přecenění“, který je položkou ve vl. kap. (mimo výsledovku). Přecenění má význam při inflaci, pomáhá shromáždit dostatek prostředků pro obnovu zařízení, a zabránit tak erozi vlastního kapitálu (viz též uchování maj. podstaty dříve).
b. DNM (hist. nákl. sníž. o odpisy a sníž. hodnoty); lze přecenit na reálnou hodnotu pouze v případě, že existuje aktivní trh, na kterém by bylo možno tuto hodnotu zjistit. Většina to nesplňuje, proto není přecenění časté.

Žádné komentáře:

Okomentovat