Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

IAS uvádí FIFO a váž. aritm. prům. jako základní řešení

o IAS uvádí FIFO a váž. aritm. prům. jako základní řešení.
o Požaduje se stálost metod (konzistence) – používat vybranou metodu trvale, aby byla zajištěna srovnatelnost. Pokud změna, musí to mít vážný důvod. Auditor ve své zprávě se k tomu vyjádří – aby si mohli čtenáři úč. výkazů vytvořit správný názor na fin. situaci.
o oceňování nižší ze dvou hodnot (opatrnost) – přístupy US GAAP, IAS:
- IAS: porovnávat hist. náklady (na bázi ocenění FIFO, LIFO..) s čistou realizovatelnou hodnotou (očekávanou prod. cenou sníženou o náklady prodeje). Je li ČRH nižší, ocení se aktivum (zásoby) ČRH, rozdíl je náklad typu „újma“. Nevylučují možnost, že pokud ČRH v násl. obdobích vzroste, bude ocenění zásob opět zvýšeno – na nižší ze dvou hodnot.
- US GAAP: porovnávat hist. náklady (na bázi ocenění FIFO, LIFO..) s tržní hodnotou (která nepřevyšuje ČRH a není nižší než ČRH-zisk.marže). US GAAP vylučují možnost vrácení ocenění zpět. Zvýšení se případně projeví až při prodeji aktiva. US GAAP tento způsob nazývají LCM (lower of cost or market value method).. Tato opatrnost vede k vykázání nižších aktiv, nižšího zisku a tím nižšího vl. kap. – vytváří pro budoucno skryté, tzv. tiché rezervy. Hrozící nekonzistence způsobená jednostranným použitím ČRH (jen při snížení) může být vyrovnána mnohdy optimistickými očekáváními manažerů podniku. (př. použití str. 166)

Žádné komentáře:

Okomentovat