Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Akcie

Prioritné akcie:
sú zvýhodnené tak, že majú stálu dividendu, určenú pevným percentom nominálnej hodnoty. V ich vyplácaní má prednosť. Výnos je stanovený vyššie ako z dlhodobého úveru. Sú uprednostnené aj pri likvidácií. Spravidla nemajú hlasovacie právo, vydávajú sa väčšinou ak sa zmenšuje záujem o kmeňové a podnik potrebuje kapitál.

Zamestnanecké akcie:
sú osobitným druhom. Väčšinou znejú na meno. Môžu ich nadobúdať zamestnanci za zvýhodnených podmienok. Tiež prioritná výplata dividend. Odlišný režim splácania upísaných akcií (nemusia splatiť plnú sumu). Prevod sa môže uskutočniť len medzi zamestnancami (resp. bývalými - dôchodcami). Nemajú hlasovacie právo.

Opčná emisia akcií:
je keď sa podnik dohodne so sprostredkovateľmi - banka sa zaviaže vykonať emisiu. Dve možnosti: Konkurenčná ponuka = najskôr sa oznámi emisia a potom sa vyberie sprostredkovateľ. Dohodnutá ponuka = emitent zvolí sprostredkovateľa (banku) a za akých podmienok, banka prevezme celú emisiu, uhradí mu cenu, ale preberá aj celú zodpovednosť, riziko, ak by sa jej emisiu nepodarilo predať. Prevezme emisiu na základe najlepšieho úsilia, teda len časť emisie a za ostatné nepreberá zodpovednosť. Banka môže akcie predať: Za fixnú cenu (napr. kupónová privatizácia). Aukciou (vydražovanie akcií - v štandardných množstvách = loty, 1 lot = 100 akcií).Tender (verejná súťaž, na ktorej je stanovená minimálna cena za ktorú si možno objednať akcie, záujemcovia vyzývajú k vyšším cenám - potom sa stanoví poradie podľa výšky ich pôvodnej hodnoty).

Získanie akcií:

Pri emisii (primárny trh). Pri obchodovaní na sekundárnom trhu (burze). Kto kúpi akcie, nemusí ihneď zaplatiť, takže dve fázy: Upisovanie, Zaplatenie.

Žádné komentáře:

Okomentovat