Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Stále pasíva

Stále pasíva:
Automaticky vznikajúci bezúročný úverový zdroj, ktorý vzniká v dôsledku zúčtovacieho/platobného styku. Najčastejší v súčasnosti: Záväzky voči zamestnancom z titulu pozadu vyplácaných miezd (človek by teoreticky mal platiť denne, lebo vtedy odvádzate prácu - oneskorením vzniká stále pasívum - podnik má k dispozícií prostriedky, ktoré mu nepatria a teda zamestnanci úverujú podnik). Záväzky voči štátnemu rozpočtu (väčšinou vznikajú pri daniach, ktoré sa platia s určitým oneskorením - a na konci daňového obdobia, a taktiež podnik disponuje prostriedkami ktoré mu nepatria a štátny rozpočet úveruje podnik).

Komerčné papiere:
sú určité platobné prísľuby, ktoré vydávajú prosperujúce podniky/finančné inštitúcie s dobrým menom. Splatnosť je kratšia ako 1 rok - je to obdoba obligácie, ale v krátkodobom prevedení. Vydávajú sa priamo alebo cez sprostredkovateľa - na západe je to lacnejšie ako krátkodobý úver, preto sa využíva.

Preddavky:
Od odberateľov sú v niektorých oblastiach podnikania dosť bežné a sú to hlavne také odvetvia, kde si výroba finálneho výrobku žiada dlhšiu dobu (výroba lodí a pod.). Môžeme ich charakterizovať, že sú úverom, ktorý poskytuje odberateľ dodávateľovi, dodávateľ je výrobca - dlžník, v peniazoch dopredu, čiže pred uskutočnením dodávky a dodávateľ ho spláca dodávkami. Existuje viac ich modifikácií a aj ich výška je vecou dohody. Na dohodu vplýva veľa faktorov, napr. situácia na trhu. Väčšinou sa poskytujú bezúročne a v niekoľkých čiastkach - sú spravidla rozčlenené na výrobný cyklus dodávateľa.

Žádné komentáře:

Okomentovat