Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Dlhodobé úverové formy

Dlhodobé úverové formy:

Obligácie:
sú cenné papiere, ktoré vydáva emitent za účelom získania dlhodobého úveru. Emitent získa finančné zdroje tým, že predáva obligácie na kapitálovom trhu a veriteľ si ich kúpou uloží kapitál dlhodobo, aby získal úrok. Majiteľ obligácie neručí za hospodársky výsledok, väčšinou nemá podiel na majetku ani na zisku (okrem niektorých špeciálnych typov). Skladá sa: Vlastný dlžný úpis (plášť obligácie) - oprávňuje prijímať úrok. Kupónový hárok s talónom - na vybratie.

Hlavné faktory pri nákupe obligácií:
Cena obligácie, Rizikovosť, Výnosnosť, Termín a spôsob splácania. Cena je na primárnom trhu nominálna, na sekundárnom je tvorená trhom (D,P). Rizikovosť je daná ručením obligácie (nezaručené a zaručené). Nezaručené sú ručené dobrým menom emitenta, zaručené sú ručené majetkom emitenta alebo garantom. Výnosnosť - úrok je najčastejšie určený pevným percentom z nominále, ale môže byť aj pohyblivý. Doba splatnosti - splácanie môže byť v termíne splatnosti (jednorázové, alebo postupné).

Druhy obligácií - Podľa emitenta: podnikové, bankové, štátne, komunálne. Podľa úroku: s pevným úrokom), s pohyblivým úrokom, bezúročné - predaj s disážiom. Podľa spôsobu emisie: verejná emisia prostredníctvom bánk, súkromná emisia.

Typy obligácií podľa vývoja na trhu: ziskové (úrok aj podiel na zisku spoločnosti, preto je úrok nižší). indexované (chránia majiteľa pred znehodnotením infláciou), konvertibilné (ich majiteľ ich môže vymeniť za akcie za vopred dohodnuté ceny), rizikové (riskantné ale s vysokou úrokovou mierou), medzinárodné (euroobligácie a zahraničné, euroobligácie).

Žádné komentáře:

Okomentovat