Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Krátkodobé úverové formy

Krátkodobé úverové formy:

Obchodný úver:
Historicky najstaršia forma úveru, neposkytuje sa v peňažnej, ale v naturálnej forme, čiže dodávateľ dodá tovar odberateľovi - poskytuje ho len dodávateľ odberateľovi a nie naopak. Dodávateľ musí zvážiť do akej výšky o poskytne, aká je jeho kapitálová sila aby neohrozil vlastnú likviditu. Má formu záväzku voči dodávateľovi a ide o krátkodobý nebankový úver. Dodávateľovi uľahčujú realizáciu, lebo v niektorých prípadoch by bez úveru výrobok ani nepredal. Odberateľ nemusí mať okamžite k dispozícií peňažné prostriedky - spravidla ho spláca až z došlých tržieb - čím sa mu znižuje závislosť na iných zdrojoch. Aby dodávateľ zainteresoval odberateľa k odberu a aby ho primäl k rýchlejšiemu plateniu, môže poskytnúť tzv. skonto pri rýchlejšom platení.

Skonto - zľava/zrážka z predajnej ceny pri rýchlejšom zaplatení dodávky = časový diskont (ako rabat je množstevný). Uvádza sa, že je to tzv. bezúročný úver, lebo výška úrokov nie je priamo uvedená, ale v skutočnosti je úrok zakalkulovaný do ceny tvaru a skonto predstavuje zníženie ceny o úrok. = skryté úročenie. Môže mať rôzne formy, alebo spôsoby ručenia: Na otvorený účet - je založený na vzájomnej dôvere, nevyžaduje sa písomné potvrdenie dlhu. Formou dlžného úpisu - písomná dohoda, kde odberateľ/dlžník uzná nejakým spôsobom dlh. Formou zmenky - na dohodnutú sumu odberateľ vystaví zmenku v prospech dodávateľa.

Zmenka je krátkodobý cenný papier, ktorý poskytuje majiteľovi právo požadovať v stanovenej dobe zaplatenie peňažnej sumy na nej uvedenej. Je to úverový platobný prostriedok, alebo nástroj obchodného úveru. Zmenky sa členia rôzne, hlavné členenie je: Vlastná alebo sólo zmenka, obsahuje sľub vystavovateľa, že zaplatí veriteľovi v určitom čas stanovenú sumu Cudzia alebo trata, obsahuje vystavovateľov príkaz tretej osobe - zmenečníkovi, aby namiesto neho zaplatil veriteľovi v stanovenom termíne stanovenú sumu (akceptácia zmenky - ak ju tretia osoba prijme). V prípade, že vlastník zmenky potrebuje peniaze, môže zmenku predložiť na predaj banke = eskont zmenky. Banky ich zväčša predávajú ďalej = reeskont zmenky. Banka pri eskonte zráža zo sumy úrok a províziu = (hodnota zmenky) * (sadzba) * (počet dní) / 360. Splatnosť zmenky môže byť rôzna, napr. na videnie (a vista), stáva sa splatnou jej predložením, ale spravidla do jedného roka, v určitý deň. Keď sa chce splatnosť predĺžiť = prolongácia zmenky.

Žádné komentáře:

Okomentovat