Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Úroková miera

Úroková miera:
je percentuálna sadzba zo sumy dlhu. Úrok - cena používania peňazí, ktorú platí dlžník veriteľovi. Úročenie je spôsob započítavania úrokov k zapožičanému kapitálu: (jednoduché - z pôvodnej istiny; zložité - aj úroky z úrokov); zahŕňa nasledovné zložky: 1/ Základná sadzba/úroková miera = netto úrok - platba, ktorá by zabezpečila rovnováhu medzi ponukou a dopytom, má pokryť náklady veriteľovi a zabezpečiť aj určitý zisk, konkurencia ju zjednocuje; 2/ Riziková prémia odráža spoľahlivosť a Ma postavenie dlžníka, ako aj doba, na ktorú sa úver poskytuje; 3/ Inflačná prémia má veriteľovi kompenzovať znehodnotenie pohľadávky infláciou; Zložky 1-3 tvoria Nom ÚM; Reálna - koľko z nominálnej skutočne zostane veriteľovi ir = (in - (1-d) - f) / (1+ f).

Základné ÚM:
Diskontná sadzba emisnej banky (pri nej emisná poskytuje úver obchodným bankám, jej pohyb je dôležitým nástrojom, ktorým emisná ovplyvňuje ponuku peňazí v hospodárstve). Medzibanková úroková miera (pri ktorej si obchodné banky poskytujú krátkodobé úvery navzájom, je rozdielna, denne publikovaná - známe sú LIBOR = Londýnska a TIBOR = Tokijská). Prime rate/výhodná sadzba (najnižšia úroková miera na krátkodobé úvery prvotriednym klientom).

Časová hodnota peňazí:
je založená na predpoklade, že peniaze majú v súčasnosti vyššiu hodnotu ako peniaze, ktoré budú k dispozícií v budúcnosti, ovplyvňujú to dva faktory: výnosnosť investovania peňazí (je rôzna podľa spôsobu investovania - minimálna je pri bezrizikovom investovaní v banke) - určuje ju doba viazania peňazí v investícií a miera, miera inflácie.

Žádné komentáře:

Okomentovat