Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Dotácie

Dotácie:
sú taktiež externý zdroj. Ide o podporu dohodnutých spoločensky prospešných programov. Je to nenávratné získavanie finančných zdrojov, či už z prostriedkov štátneho rozpočtu alebo verejných fondov. V momente pridelenia sa menia na zdroj vlastný. Podporujú sa najmä: Vedecko-výskumné práce, Konštrukčné práce, Vývojové práce, Odbory s nízkou úrovňou rentability, Odbory takých územných celkoch, kde sa musia udržiavať pracovné miesta, Poľnohospodárske a ekologické opatrenia.

Členia sa na:
Priame znamenajú prísun peňažných prostriedkov do podniku, zvýšia sa jeho peňažné príjmy, členenie: Cenové príplatky sú podpora cien, ktoré zvyšujú zisk - najmä poľnohospodárstvo. Investičné dotácie podporujú investičnú činnosť. Exportné prémie vyrovnávajú cenu exportných produktov.

Nepriame neznamenajú prísun peňažných prostriedkov, ale znižujú výdavky, ide najmä o: Daňové úľavy (zníženie, odpustenie platenia daní, najčastejšie formou odpočítateľných položiek pri úprave daňového základu). Bezúročné úvery a úvery so zníženou úrokovou sadzbou (bezúročné - úhrada úrokov, so zníženou sadzbou = mäkké úvery, využívané hlavne malými a strednými podnikmi), existujú finančné podporné programy a programu PHARE, dosiaľ sa používali nasledovné mäkké úvery: Fond malých pôžičiek (program malá pôžičková schéma). Podporný úverový program (celkovo 600mil, 200 PHARE, 200 štátny rozpočet, 200 komerčné banky). Štátne garancie úverov - záruky na úvery (väčšinou cez slovenskú záručnú banku - štátny peňažný ústav). Bezplatné poradenstvo a poskytovanie informácií pre malé a stredné podniky (cez rôzne centrá vytvorené agentúrou pre podporu malých a stredných podnikov, centrá - podnikateľské a inovačné, regionálne informačné a poradenské centrá). Poskytovanie výhodných štátnych objednávok.

Žádné komentáře:

Okomentovat