Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vplyv daňovej politiky na výšku zisku

Vplyv daňovej politiky na výšku zisku:
Základom zdanenia je tzv. zdaniteľný zisk/daňový zisk. Účtovný zisk - zisk pred zdanením za finančnú, prevádzkovú činnosť a mimoriadne výsledky. Hospodársky výsledok za účtovné obdobie je zisk. Ten sa používa na tvorbu: rezervného fondu (povinný, dobrovoľný), dividend a ďalších položiek. Prípadný zvyšok zostáva ako nerozdelený zisk - na rozvoj. Samofinancovanie podniku: Zjavné/otvorené (vzniká ponechaním dosiahnutého zisku vo forme nerozdeleného zisku). Skryté/tiché (vzniká znížením zisku a vytvorením tichej/skrytej rezervy v podniku). Zníženie zisku podnik dosiahne: nadhodnotením záväzkov, podhodnotením aktív. Význam samofinancovania je vo zvyšovaní vlastnej kapitálovej základne, Znižovaní potreby cudzieho kapitálu (a s tým súvisí), Zníženie nákladov vynakladaných na získanie iných zdrojov.

Odpisy:
sú zdrojom financovania. Odpisujú sa fixné aktíva (HIM, NIM). Odpisy sú peňažné vyjadrenie postupného opotrebenia investičného Ma za určité obdobie. Tento proces sa prenáša do Ma tým, že odpisy sa stávajú súčasťou nákladov a vracajú sa vo forme tržieb. Priebeh opotrebenia odpisy vyjadrujú len približne, lebo ho vôbec nemožno vyjadriť presne. Odvodzujeme od ekonomickej životnosti. Efekt uvoľňovania kapitálu (Rüchtiho efekt) - reprodukčný efekt odpisov vzniká ako dôsledok bežného využívania dočasne voľných zdrojov a má za následok rast kapacít. Odpisy sa hneď investujú po každom roku životnosti = reinvestícia odpisov. Výška odpisov je určená vstupnou cenou. - odpisová základňa. Odpisy: účtovné, daňové.

Metódy odpisovania:
lineárne, progresívne, degresívne (kumulatívne, holandské a zostatkové), nerovnomerné. V SR sú v zákone len dve metódy: rovnomerná a zrýchlená.

Žádné komentáře:

Okomentovat