Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Dlhodobé /dodávateľské úvery

Dlhodobé /dodávateľské úvery:
poskytujú ich dodávatelia strojov a zariadení odberateľom v tovarovej forme. Tieto úvery sú drahšie ako finančné, dodávatelia zabezpečia predaj aj takých, ktoré by sa ináč predali ťažko a odberatelia môžu začať výrobu aj bez financií potrebných na odkúpenie daného zariadenia. Dve základné formy: Zariadenie prechádza do vlastníctva odberateľa, ktorý ho spláca postupnými splátkami a zároveň platí úroky. Na základe podmieneného predajného kontraktu - pri tejto forme zostáva vlastníkom dodávateľ, až kým odberateľ nezaplatí poslednú splátku - ak nebude platiť včas, môže si ho zobrať naspäť.

Osobitné dlhodobé úverové formy:
Leasing: sa je prenájom tovaru dlhodobej spotreby zákazníkom, za leasingovú platbu podľa zmluvne dohodnutých podmienok. Člení sa na: Operačný (ide o prenájom, kde sa obe strany dohodnú na podmienkach vypovedania zmluvy). Finančný (má dlhodobý charakter a v priebehu dohodnutého obdobia nemožno zmluvu vypovedať - ani jeden z partnerov to nemôže spraviť). Subjekty: Prenajímateľ (prevažne leasingová spoločnosť), Nájomca (zákazník, ktorý využíva majetok).

Finančný leasing: Jednoduchý/priamy (najrozšírenejší, vlastník kúpi zariadenie a dá ho nájomcovi do prenájmu, môžu sa dohodnúť aj rôzne zmluvy s plnou/čiastočnou amortizáciou ceny). Bankovo-finančný/Liverage (vstupuje tam ďalší subjekt, väčšinou banka, ktorí prenajímateľovi poskytne úver na danú operáciu). Dohoda o predaji a spätnom prenájme (túto zmluvu firma uzatvorí vtedy, ak sa ostane do ťažkostí a potrebuje likvidné prostriedky - predá vlastný majetok leasingovej spoločnosti, ktorá jej ho prenajme naspäť). Leasingová platba - platí ju nájomca prenajímateľovi a má pokryť odpisy z predmetu leasingu, náklady služieb (opravy, údržba), rizikovú prirážku, úrok z úveru, ziskovú prirážku leasingovej organizácie.

Žádné komentáře:

Okomentovat