Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Metódy vyhodnocovania investičných projektov

Metódy vyhodnocovania investičných projektov:
sa nazývajú aj finančné kritériá výberu investičného projektu alebo hodnotenie efektívnosti investícií. Medzi najpoužívanejšie patria: Metóda Čistej súčasnej hodnoty, Metóda Vnútornej miery výnosnosti alebo vnútorné výnosové percento (tiet dve sú založené na časovej hodnote peňazí - moderné/presné), Doba návratnosti kapitálu - doba úhrady (empirická).
Finančné zdroje, ktoré máme dnes sú cennejšie ako za nejaký čas. Budúce finančné zdroje sú pomocou súčasných hodnôt prepočítavané na rovnakú časovú bázu. Bázou býva väčšinou rok uvedenia investície do prevádzky (napr. výstavba domu - zahájenie až po dokončení).

Čistá súčasná hodnota:
Považuje sa za najpresnejšiu, najlepšiu metódu, zohľadňuje časovú hodnotu peňazí. Celý peňažný prúd sa prepočítava na súčasnú hodnotu diskontovaním a ako diskont sa používa napr. miera výnosu kapitálu - najčastejšie priemerná - rentabilita podniku, cena kapitálu na finančnom trhu alebo miera bezrizikového investovania (úroková miera vkladu v banke), prípadne iná úroková miera. Čistá súčasná hodnota vyjadruje rozdiel medzi súčasnou hodnotou (diskontovanou) ročných peňažných príjmov a kapitálovými výdavkami. V prípade, že kapitálové výdavky sú vynakladané vo viacerých rokoch, tak aj tie musíme diskontovať. Všetky tie, čo majú kladnú ČSH sú prijateľné, výhodnejší je ten, čo ju má vyššiu.

Indexu súčasnej hodnoty = podiel peňažných prúdov a kapitálových výdavkov.

Žádné komentáře:

Okomentovat