Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Riziko vzniku platobnej neschopnosti

Riziko vzniku platobnej neschopnosti:
zvyšovaním cudzieho kapitálu priemerné náklady kapitálu klesajú, čiže čím väčšia zadĺženosť, tým nižšie náklady. To ale funguje iba do určitej hranice, lebo pôsobí riziko vzniku platobnej neschopnosti, tomuto javu hovoríme finančná páka (financial leverage). Ak zvyšujeme podiel cudzieho kapitálu na celkovom kapitále, zvyšuje sa pre podnik riziko platobnej neschopnosti, v dôsledku toho, že dlhovú službu (= splátky úveru + úroky) musí podnik zabezpečovať bez ohľadu na dosiahnutý hospodársky výsledok, pri vysokom podiele úveru vlastne každý výkyv vo výnosoch/nákladoch môže viesť k neschopnosti platiť = pákové riziko. Určiť podiel cudzieho kapitálu je ťažká úloha, navyše veritelia si robia ešte tzv. rating možných dlžníkov. S rastom cudzieho kapitálu aj rastie požadovaná úroková miera raste a na druhej strane aj vlastníci sa obávajú, čiže požadujú vyšší výnos, to je tzv. skrytá cena dlhu = rast nákladov vlastného kapitálu pri zvyšovaní cudzieho.

Iné faktory vplývajúce na finančnú štruktúru:
Zloženie podnikového majetku, Úroveň a výkyvy cash flow v podniku, Intenzita zdaňovania podnikového zisku (úroky sú súčasťou nákladov, takže znižujú daňový základ, ak rastú... pozri vyššie), Finančná voľnosť firmy (je to určitý stupeň likvidity, aby bola zabezpečená rýchla dostupnosť peňazí na využitie dobrej investičnej príležitosti alebo šance na trhu), Finančná istota (je to taktiež rýchla dostupnosť peňazí, ale pri neočakávanom vzniku finančných ťažkostí).

Zloženie podnikového majetku: Základnými zložkami podnikového majetku sú stále a obežné aktíva a každá skupina má rad položiek. Zlaté pravidlo financovania - časový súlad medzi disponibilitou finančných zdrojov a viazanosťou majetku, ktorý bol ich prostredníctvom obstaraný - toto pravidlo vyžaduje, aby finančný zdroj - kapitál, bol k dispozícií primerane dlhú dobu, za ktorú sa považuje doba životnosti. Zlaté bilančné pravidlo - nadväzuje na prvé a požaduje aby dlhodobo viazaný majetok - stále aktíva - bol financovaný kapitálom, ktorý má podnik dlhodobo k dispozícii.

Úroveň a výkyvy cash flow v podniku: Čím vyššia je očakávaná úroveň cash flow a čím sú nižšie výkyvy v ňom, tým si podnik môže dovoliť viac cudzieho kapitálu, lebo splácanie nie je ohrozené.

Optimálna miera zadĺženosti, optimálna finančná štruktúra: Pôvodné - nebrali do úvahy výšku daní, takže náklady celkového kapitálu klesajú zadĺženosťou, čiže treba najviac cudzieho. Neskôr - vplyv daní, ale tiež čo najviac cudzieho U–krivka celkových nákladov kapitálu, ktorá je založená na tom, že od určitej miery zadĺženia celkové náklady kapitálu začnú stúpať, čiže kladný vplyv daní sa pohltí tým, že veritelia majú vyššie nároky na úroky a aj vlastníci majú vyššie požiadavky.

Žádné komentáře:

Okomentovat