Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Získavanie vlastného imania z externých zdrojov

Získavanie vlastného imania z externých zdrojov:
t.j z okolia, bez ohľadu na subjekt, od ktorého sa získali.

Akcia: Akcia/účastina je cenný papier ktorý svedčí o podielovom vlastníctve na Ma spoločnosti. Z klasického hľadiska sa skladá z: plášť akcie (na ňom je potvrdený vlastnícky podiel), kupónový hárok s talónom (na inkaso dividendy);

Rozčleňujú sa podľa:
a) Formy vyjadrenia spoluvlastníctva: na pevnú sumu; podielové (vyjadrené časťou z čistého imania);
b) Spôsobu označenia vlastníctva: na majiteľa, na meno;
c) formy: listinné (vo forme listín - skutočná akcia); zaknihované (dematerializované - prevažujú);
d) rozsahu práv a povinností: kmeňové (obyčajné) - prioritné (prednostné), zamestnanecké (osobitný druh).
Kmeňové akcie:
hlavná forma získavania základného kapitálu spoločnosti. Držiteľ má právo hlasovať, získavať podiel na zisku (dividendu) - nie je zákonné, môže byť vyplatená aj vo forme dodatočných akcií, na podiel z likvidačného výnosu, prednostné právo kúpy nových akcií - odberné právo, zabraňuje nežiadúcemu presunu kapitálu medzi majiteľmi starých a mladých akcií; spoločnosť odovzdá starým akcionárom certifikáty, ktoré ich na nákup oprávňujú - toto môžu využiť, alebo certifikát predať.

Subskripčná cena je emisný kurz novej akcie – môže byť: vyššia ako nominálna cena = ážio (nadpari), nižšia ako nominálna cena = disážio (podpari).

Hodnota akcie môže byť: nominálna (vytlačená). účtovná (od vlastného kapitálu sa odpočíta nominále prioritných akcií a výsledok delíme počtom kmeňových akcií), likvidačná (suma, ktorá pripadne na akciu pri likvidácií spoločnosti), trhová (za ktorú sa kupuje/predáva na kapitálovom trhu), vnútorná (stanovuje sa analýzou súčasného stavu a predpokladom aké sú perspektívy ďalšieho vývoja ekonomickej situácie, ovplyvňuje ju hodnota podnikových aktív.

Žádné komentáře:

Okomentovat