Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Dlhodobé finančné úvery

Dlhodobé finančné úvery:
slúžia na financovanie rozvojových potrieb podniku, realizujú sa zmluvou (čiže nie na trhu). Základné formy: Termínované úvery/pôžičky, Pôžičky/úvery poskytované formou hypotekárnych záložných listov, Pôžičky/úvery v rámci tzv. revolvingového systému, Exportné/medzinárodné úvery.

Termínované úvery: slúžia obvykle na rozšírenie fixného majetku, preto sa volajú aj investičné úvery, pričom lehota splatnosti je rôzna. Môžu sa splácať podľa rôznych foriem, splátkových plánov, napr. pevným úmorom. Môžu byť/nebyť zabezpečené, najmä nehnuteľnosťami/cennými papiermi.

Úvery poskytované formou hypotekárnych záložných listov: sú dlhodobé, volajú sa aj stavebné hypotekárne úvery. Záložné listy sú formou dlhopisov/obligácií, ktorých krytie je zabezpečené záložným právom na nehnuteľnostiach. Podnik, ponúkne banke ako záruku nehnuteľnosť, banka ho zaťaží hypotékou, na jej základe emituje záložné listiny ako CP. Banka odovzdá CP podniku, ktorý ich predáva a z tejto pôžičky cez úroky spláca dlh. Banka vystupuje ako dlžník voči majiteľom záložných listov, vyplácaním dlh umoruje - zároveň je veriteľom pre podnik.

Úvery v rámci revolvingového systému: predstavujú druh úverov (dá zaradiť do všetkých časových skupín) - sú to krátkodobé úvery splácané ďalším krátkodobým úverom, čím sa krátkodobý zdroj mení na strednodobý, občas aj dlhodobý. Tieto úvery sú poskytované pri vysokej úrokovej sadzbe, na základe revolvingovej zmluvy.

Exportné a medzinárodné úvery: Exportný je osobitná forma poskytnutia preddavku na zahraničnú pohľadávku exportéra. Tento odstúpi svoju pohľadávku banke, ktorá na jej základe poskytne úver na určitú sumu tej pohľadávky (do 70perc). Medzinárodný = subjekt jednej krajiny poskytuje úver subjektu druhej krajiny - otázka záruk.

Žádné komentáře:

Okomentovat