Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Krátkodobé bankové úvery

Krátkodobé bankové úvery:
sa delia na: Kontokorentný úver, Účelové pôžičky, Lombardný úver, Eskontný úver, Úvery vyplývajúce z prevzatia bankovej záruky (Avalový, Akceptačný, Ramburzný/remburzný, Negociačný).

Kontokorentný bankový úver:
má pružný spôsob poskytovania aj splácania. Poskytuje sa na bežnom účte klienta na ktorom má podnik buď svoje prostriedky (pripisujú sa všetky platby ktoré prišli od odberateľov) = kreditný zostatok, alebo mu banka poskytuje úver, tzv. debetný zostatok, lebo na ťarchu tohoto účtu sa platia všetky záväzky "aj do mínusu". Banka prepláca všetky platby, pokým je zostatok kreditný. Ak nemá dosť prostriedkov automaticky mu poskytne úver - účet prechádza od debetu - do určitej dohodnutej sumy = úverový rámec. Pohotovostná provízia - banka má náklady s tým, že musí aj nevyužité prostriedky držať v likvidnej forme preto je dosť drahý.

Lombardný úver:
Poskytuje banka podnikom oproti záruke obchodovateľného majetku - lombardu, väčšinou cenné papiere vrátane zmeniek, ale občas aj zásoby. Ak podnik nespláca úver, môže banka lombard predať a výnos použiť na splatenie úveru a úrokov.

Žádné komentáře:

Okomentovat