Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Dlhodobé vecné investície

Dlhodobé vecné investície:
Cieľom vecnej investície je buď obnova lebo rozšírenie stálych aktív. Podľa toho rozlišujeme typy vecných investícií dlhodobých:

Obnovovacie/reštitučné:
cieľom je výmena/obnova existujúcich opotrebovaných aktív.

Rozvojové/rozširovacie:
cieľom je rozšíriť rast ekonomického potenciálu.
Motívom k vecnej investícií je buď reagovanie na dopyt alebo potreba zlepšiť svoju ponuku:

Investície vyvolané dopytom: keď je konštantný dopyt po našich výrobkoch = prevládajú obnovovacie investície. Ak rastie, prevládajú rozširovacie. A keď dopyt klesá, mali by prevládať rozširovacie, aby podnik zmenil štruktúru svojich aktív.

Investície vyvolané ponukou: podnik zohľadňuje konkurenčnú schopnosť svojich výrobkov.

Investičné rozhodovanie je výberom vecnej investície a tento výber sa robí na základe vyhodnotenia investičného projektu a v tomto projekte sú sústredené najdôležitejšie ekonomické parametre investície. Z nich medzi najdôležitejšie patria:

Kapitálové výdavky = Investičné náklady sú tie výdavky podniku, ktoré majú dlhodobú návratnosť - z hľadiska čas viac ako jeden rok; začleňujeme k nim tie výdavky, ktoré sú spojené s obstaraním stálych aktív, ale patria sem aj výdavky spojené so zvýšenou potrebou obežných aktív.

Peňažné príjmy očakávané z investície sú prínosom použitia majetku plynúcim z použitia majetku; Zahŕňajú: Odpisy - návratnosť investovaného kapitálu; ako špecifická kategória nákladov nepredstavujú peňažný výdavok. Čistý zisk ako ekonomický prínos.

Čistý peňažný zisk - skutočne realizovaný peňažný príjem, lebo obsahuje zisk pred úhradou úrokov a po odpočte dane - súčasťou sú aj úroky z úverov, ktoré sú síce výdavkom, ale pre tento výpočet sa neodpočítavajú, lebo sa berú do úvahy aj pri diskontovaní, takže by sa odpočítali dvakrát.

Žádné komentáře:

Okomentovat