Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vnútorná miera výnosnosti

Vnútorná miera výnosnosti:
Tu sa hľadá úroková miera, ktorá zodpovedá určitým podmienkam. Súčasná hodnota cash flow pri nej sa musí rovnať hodnote kapitálových výdavkov prípadne ich súčasnej hodnote. Je to taká sadzba, pri ktorej čistá súčasná hodnota sa blíži k nule. Pri výpočte sa podstupuje interaktívne - odhadom, alebo sa to počíta lineárnou interpoláciou: VMV = in + CSHn / (CSHn - CSHv) * (iv - in). (CSH - čistá súčasná hodnota; i - úroková miera, percento; s indexom n - pri nižšej úrokovej miere; s indexom v - pri vyššej úrokovej miere). Vnútorné výnosové percento vyjadruje najvyššie prípustné úrokové zaťaženie investičného projektu, lebo pri vyššej úrokovej miere prestáva byť investícia za daných podmienok výhodnou - ČSH by bola záporná. Obidve metódy vedú k rovnakým výsledkom, problémom u nich nie je výpočet, ale reálnosť parametrov, čiže vstupných údajov. Preferuje sa VMV.

Doba návratnosti kapitálu:
je empirická, tradičná metóda hodnotenia výnosnosti investičných projektov, teóriou zaznávaná ale v praxi často využívaná. Určuje za koľko rokov sa vložené investičné prostriedky vrátia vo forme peňažných príjmov z investície. Kritériom výberu je kratšia doba úhrady. Projekty nemusia byť z hľadiska efektívnosti najvýhodnejšie, ale v praxi je práve kratšia doba úhrady najdôležitejšia. Využíva sa hlavne v malých a stredných podnikoch.

Inflácia a riziko:
Veľkým problémom pri hodnotení investičných projektov je inflácia a riziko. Inflačný vývoj sa prejavuje jednak v raste nákladov na výrobné činitele, čo v konečnom dôsledku znižuje hodnotu očakávaných výnosov. Inflácia sa v prepočtoch výnosnosti prejaví jednak v raste úrokovej miery, kapitálových výdavkov ako aj očakávaných peňažných príjmov, ale rôznym tempom. Preto musíme infláciu zobrať do úvahy aj pri úrokovej miere ako i pri prepočte ročných peňažných príjmov. Spôsoby: Cez nominálnu úrokovú mieru a mieru inflácie, Cez reálnu úrokovú mieru.

Žádné komentáře:

Okomentovat