Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

1. 2.3. Kontrola korunou (dále KK) - evidence v prodejních cenách

Kontrola korunou se uplatňuje zejména u maloobchodní činnosti, kde je obtížné vedení skladových karet podle jednotlivých skladových položek (potraviny, drogerie). Vhodná je zejména v objektech, kde není instalována pokladna na čárkový kód. Lze uplatnit i pro několik prodejen v rámci jedné firmy.
Firma doveze do prodejny zboží, na dodacím listu je uvedena cena pořízení, k ní se napíše prodejní cena (pro prodejnu přírůstek stavu zásob). Tržby se evidují opět ve výši prodejních cen (pro prodejnu úbytek zboží). Rozdíl mezi přijatým zbožím a odvedenými tržbami = aktuální účetní stav vyjádřený v Kč. Slevy jsou uvažovány též v prodejních cenách jako úbytek zboží.

Zvířata
Evidenční vedení v zásobách, mohou být po dosažení dospělosti převedena do základního stáda, což představuje povinnost aktivace, ale možný 10% odpočet na novou evidenci. Jinak zůstávají v zásobách.

1.3. Roční účetní uzávěrka peněžního deníku

1 Kontrola účetních zápisů, jejich úplnost, kompletnost (pokud nejsme plátci DPH, dá se účtovat i doklad z minulého účetního období. V opačném případě je nutno podat dodatečné daňové přiznání k dani z příjmů, pokud chceme předpis daně snížit a šlo-li o doklad ovlivňující daňové výdaje).

Žádné komentáře:

Okomentovat