Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ostatní nepřímé daně a poplatky

Jedná se zejména o spotřební daně, daň z nemovitostí, silniční daň, dědickou daň, daň z převodu nemovitostí a poplatky podle příslušných právních předpisů. Předpis daní se účtuje na vrub účtů 531, 532, 538 a ve prospěch účtu 345 - Ostatní nepřímé daně a poplatky.
Dotace
Jsou vyhrazeny pro zachycení příjmů z dotací. Dotace jsou nevratné poskytnuté peněžní prostředky – ze státního rozpočtu nebo z obecních a městských rozpočtů. Pro stanovení postupu účtování je rozhodující přesné vymezení účelu, na který je dotace poskytována. Rozlišujeme dva základní druhy dotací.

105. Dotace k úhradě nákladů (provozní dotace) – jsou určeny na úhradu provozních nákladů (např. dotace na mzdy absolventů škol). Nárok na dotaci se účtuje na vrub účtu 34. účtové skupiny, a to jako pohledávka za institucí, který tuto dotaci poskytuje. Souvztažný zápis je na účtě 648 – Ostatní provozní výnosy. Je nutné dbát na časovou a věcnou souvislost mezi vyúčtováním nákladů a poskytnutou dotací.
106. Dotace na pořízení dlouhodobého majetku (investiční dotace) – snižuje vstupní cenu pořizované investice. Proto se účtuje ve prospěch účtu 042 – Pořízení dlouhodobého majetku.

Žádné komentáře:

Okomentovat