Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Dokladem, je změněn den dodání zboží, ...

dokladem, je změněn den dodání zboží, posouvá se den uskutečnění zdanitelného plnění na tento pozdější den. Dodatek smlouvy musí být sepsán před původním datem dodání zboží. Pokud kupní smlouva nemá písemnou formu, nebo není ve smlouvě uveden termín dodání, potom je dnem uskutečnění zdanitelného plnění den dodání vymezený v § 412 až 413 obchodního zákoníku, a to může být např. den předání zboží prvnímu přepravci. Místo plnění závazku v ZO většinou úzce navazuje na sjednanou obchodní paritu, tj. na dohodu o tom, jakou část nákladů na dopravu a pojištění zboží nese prodávající a jakou část kupující.
V tomto případě se jedná např. o paritu EXW (Ex works, ze závodu), výnosy jsou realizovány již při vyskladnění ze závodu. Dalším příkladem je parita DDP (Delivered Duty Paid, placeno clo s dodáním), tzn., že výnosy jsou realizovány s místem předání v závodě kupujícího.
Řešením je např. převedení zboží při vyskladnění na zvláštní analytický účet k účtu 132-Zboží. O výnosu a pohledávce se účtuje až na základě informace o splnění dodávky, tj. o předání zboží na daném místě.
Z těchto rozdílných způsobů realizace výnosů vyplývá výrazný rozdíl v hodnotě zboží a z nich vycházejících ukazatelů doby obratu. Rozdíl však vyplývá z rozdílné obchodní politiky a nesouvisí s finanční situací.V příloze k účetní závěrce by měly být uvedeny informace o používaných obchodních paritách.

Žádné komentáře:

Okomentovat