Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

g) Zkontrolovat věcné vklady do podnikání.

• Věcný vklad podnikatele do podnikání
- Zásoby pořízené před zahájením podnikání a do podnikání vložené a to i v roce předcházejícímu roku, v němž byla činnost zahájena se vyúčtuje v PD jako výdaje zahrnované do základu daně z příjmů (v částce výdajů na jejich pořízení),
- vklad zásob lze zahrnout do výdajů až v uzávěrkových operacích,
- nemovitý majetek se ocení reprodukční pořizovací cenou, jde-li o starý majetek, nebo cenu stanoví na základě odborného posudku soudní znalec.
U DIM nebo zásob uplatníme prokazatelnou cenu přímo do výdajových operací.
h) kontrola tvorby a čerpání zákonných rezerv, v soustavě JÚ je možno tvořit rezervu jen na opravy hmotného majetku, rezervy se tvoří min. 2 roky, ne na pořízení IM či běžné opravy (neprovedení opravy v termínu = storno), k roku 1998 došlo ke zpřísnění podmínek. Vytvoří- li ÚJ rezervu na obchodní rizika a ztráty zachycuje její tvorbu rovněž.
Tvorba rezerv se zachycuje v peněžním deníku jako výdaj vynaložený na dosažení, zajištění a udržení příjmů, které ovlivní základ daně. Rezervy se zruší jako storno výdajů vynaložených na dosažení, zajištění a udržení příjmů ve stejném zdaňovacím období, kdy pominuly důvody, pro něž rezervy byly vytvořeny. Zůstatky rezerv se převádějí do následujícího účetního období (kalendářního roku).

Žádné komentáře:

Okomentovat