Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Poškozený materiál či zboží ...

- poškozený materiál či zboží je nutno přeúčtovat z položky, na kterou byl původně zaúčtován na škody, podobně použití nakoupeného či vyrobeného materiálu na reprezentační účely či dary. V případě darů a poskytovaných propagačních předmětů s užitnou hodnotou je nutno u plátců DPH vystavit doklad o použití a odvést daň na výstupu,
- nedostatečná evidence spotřeby předmětů na 1 pracovišti, porovnání jednotlivých pořizovacích cen a tudíž i prověření podezřele vysokých cen při nákupu,
- vysoké personální nároky musí pak při způsobu B být kladeny na osobu skladníka a hmotnou zodpovědnost osob zodpovídajících za sklad.
Způsob B se jeví obecně vhodnější pro malé provozovny s početným levnějším zbožím, či v podniku, kdy je možno jej zachytit i v nákladech na zakázku (kde by mohlo dojít k narušení vykázání správnosti vykázané spotřeby za účetní období.)
Darované zboží je evidováno i na AE.
V prodejnách organizace nesmí být zboží, na které nejsou dodací listy. Poměr výše fakturovaných částek na fakturách došlých ke konci příslušného období by měl odpovídat vystaveným fakturám a tržbám na začátku následujícího období.
V souvislosti s vyhláškou 220/98 Sb. o způsobu a rozsahu posuzování shody potravin, způsobu přípravy a odběru kontrolních vzorků potravin je třeba vést evidenci nákupu a příjmu zboží v členění dle jednotlivých dodávek, tzn. i s evidencí čísel prohlášení o shodě a vytvoření následného systému sdělení těchto informací odběratelům. V dalším se jedná i o vytvoření systému značení zboží při dodávce čísly prohlášení o shodě.

Žádné komentáře:

Okomentovat