Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Skladová (analytická, pomocná, operativní) ...

• Skladová (analytická, pomocná, operativní) evidence není vedena. Analytická evidence zásob se vede dle druhů či skupin zásob.
Vedení skladové evidence nepatří pouze ke způsobu účtování zásob A, v postupech účtování je upozorněno na nutnost vést skladovou evidenci běžně i u způsobu B účtování zásob, tj. bez účtování na sklad v průběhu roku, aby bylo možno prokázat stav zásob a složky pořizovacích cen zásob v průběhu účetního období.
• Skladová evidence nesouhlasí se zůstatky účtů zásob v účetnictví. Není-li důsledně provedeno vypořádání inventarizačních rozdílů a nedochází-li k závěrečnému sesouhlasení účtů a evidence, rozdíl pak ve skladové evidenci přetrvává a způsobuje problémy v následujícím účetním období.
• K počítačovým programům chybí popisy algoritmů. Počítačový program nepracuje dle správné metodiky pro oceňování a účtování zásob, není v souladu se zákonem o účetnictví.
• Vedlejší pořizovací náklady nejsou součástí pořizovací ceny zásob a jsou účtovány přímo do nákladů (přepravné, pojistné, clo, provize). Častá chyba se objevuje zejména při zvolení způsobu účtování B, kdy se v průběhu roku účtují zásoby při nákupu rovnou do nákladů a v uzávěrkových operacích se „zapomene“ provést vyjmutí příslušné částí vedlejších pořizovacích nákladů k nespotřebovaným zásobám z nákladů.

Žádné komentáře:

Okomentovat