Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

13.7.2 Dohadné účty

Zachycujeme zde účetní případy, kdy přesně neznáme hodnotu pohledávky či závazku, které nebyly uhrazeny a nemohly být ani předmětem časového rozlišení. Odhadujeme tedy částku, když víme, že určitá situace již nastala, nemáme ale její peněžní vyjádření

Dohadné účty aktivní
Účtují se zde případy, které nelze zaúčtovat jako běžnou pohledávku, přitom výnos v předpokládané výši věcně a časově s daným účetním obdobím souvisí. Typickým příkladem je pohledávka za pojišťovnou v důsledku pojistné události, pokud ještě nebyla poskytnuta pojistná nálada a pojišťovna do data uzavírání účetních knih nepotvrdila konečnou výši náhrady. Dalším případem mohou být výnosové úroky, které nebyly bankou zahrnuty od bankovního vyúčtování, odhad částek pro pronajímání licencí nebo jiných majetkových práv, pokud ještě není známá přesná výše.

Dohadné účty pasivní
Dohadné položky pasivní se účtují v případech nevyfakturovaných dodávek za materiál, zboží, práce a služby, tj. za tyto dodávky nedošla faktura, která by měla být zahrnuta do roční účetní závěrky. Dále se na tento účet účtuje i poměrná část silniční daně při účtování v hospodářském roce. Dalšími případy mohou být závazky z odpovědnosti za způsobenou škodu, pokud není možné stanovit do data uzavírání účetních knih konečnou výši závazky, nákladové úroky z úvěrů, pokud banka ještě neprovedla vyúčtování, náhrada za nevyčerpanou dovolenou, pokud bude proplacena v příštím roce atd.

Žádné komentáře:

Okomentovat