Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

NEDOSTATKY EVIDENCE ZÁSOB V PROVOZU

• Nejsou zpracovány vnitropodnikové směrnice pro oblast zásob nebo se podle nich nepostupuje. Jedná se o předpisy pro klasifikaci, oceňování a účtování podnikových zásob a pro jejich oběh v procesu transformace do výrobků. Tyto předpisy mají význam nejen pro shromáždění a uchovávání informací pro metodicky správný a jednotný postup, ale mohou být také důkazním prostředkem při řešení sporů.
• Nekontroluje se dodací list s došlou fakturou, neprovádí se kontrola dodávky zboží (materiálu) s dodacím listem, chybí potvrzení (evidence) kdo dodávku přebíral, kdy a v jaké kvalitě. Vstupní kontrola vytváří optimální vstupní prostředí pro následné zajištění kvality výroby a také pro průkaznost účetních zápisů.
• Zbylý materiál z výroby není přebírán, zpět na sklad. Materiál, získaný při pořízení investičního majetku (např. nevratné obaly) nebo získaný při vyřazování HIM (např. náhradní díly nebo použitelný materiál z likvidace IM), není přebírán na sklad. Tato nedůslednost způsobuje neoprávněné zvyšování nákladů výroby a tím zkreslení hospodářského výsledku.
• Nejsou vyčísleny inventarizační rozdíly nebo jsou vyčísleny chybně. Po skončení inventury je nutno sesouhlasit zjištěný stav s účetním stavem a zjistit inventarizační rozdíly. Často dochází k situaci, že je manko neoprávněně označeno jako technologický úbytek nebo je provedena nepřípustná kompenzace přebytku a manka.

Žádné komentáře:

Okomentovat