Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

2 Od 3. 9. 1997 již poplatníci DP nerozlišují ...

2 Od 3. 9. 1997 již poplatníci DP nerozlišují příjmy a výdaje na základě dříve platných předpisů (15. 12. - 15. 1.), nýbrž příjmy i výdaje respektují datum 31.12.
3 Příprava ostatních podkladů pro závěrkové operace, použití evidence mimo deník, evidence majetku, atp.
Účetní uzávěrka předchází účetní závěrce. Je spojena s řadou operací, která údaje uvedené v účetních knihách upravují, doplňují a sumarizují. Účetní uzávěrce předchází inventarizace majetku a závazků. O výsledek inventarizace se doplní účetní zápisy. Samotné uzavírání účetních knih zahrnuje následující činnosti.

a) čas. rozlišení nájemného v případě finančního pronájmu (leasingu) (nájemné je uznatelné v poměrné výši připadající ze sjednané doby na příslušné zdaňovací období).
b) úroky - nejsou-li příjmem z podnikání, vyjmeme je z výsledků hospodaření a dáme do příjmů z kapitálového majetku (což je dáno samostatným oddílem v přiznání k DP).
c) uzavřít devizový účet a valutovou pokladnu, proúčtujeme kurzový zisk jako očekávaný příjem a kurzovou ztrátu jako výdaj do sloupce peněžní prostředky příjem, výdej .
d) investiční majetek vytvořený vlastní činností, vyhodnotit na konci roku přehled všech výdajů na jeho zhotovení (pořízení materiálu, mzdy, pojištění), částku aktivujeme jako zvýšení příjmů + zařadíme do evidence a odepisujeme nebo výdaje nezahrnujeme do daňově účinných.

Žádné komentáře:

Okomentovat