Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

V případě devizových příjmů a výdajů se devizové ...

V případě devizových příjmů a výdajů se devizové prostředky sledují v Kč dle aktuálního kurzu ČNB, kursové rozdíly se vyúčtují při účetní uzávěrce jako příjem či výdaj ovlivňující základ daně z příjmů. Zapisují se jen finanční operace, nikoliv závazky, pohledávky.
Vedení účetní knihy - peněžního deníku - je pro všechny podnikatele účtující v soustavě jednoduchého účetnictví povinné.

Předepsanými sloupci v deníku jsou: pokladna, BÚ, příjmy a výdaje, které se člení na příjmy a výdaje daňově uznatelné a neuznatelné. V rámci tohoto členění se pak ještě rozčleňují podle toho z čeho příjmy plynou a na co byly výdaje vynaloženy.
PD obsahuje rovněž sloupec "průběžné položky", ve kterém se účtuje o převodu peněžních prostředků mezi pokladnou a běžným účtem a převody mezi bankovními účty (obdoba účtu 261 - Peníze na cestě v podvojném účetnictví).
Peněžní deník má různou úpravu. Existuje možnost volby dle konkrétních poměrů firmy, př. je-li podnikatel plátce DPH, má-li zaměstnance atp.
Otevření peněžního deníku předchází vyplnění titulní strany. Způsob vedení deníku, resp. vedení záznamů je předmětem cvičení.

Žádné komentáře:

Okomentovat